Evoluţia creierului uman s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, susţin că dezvoltarea creierului uman şi-a atins limitele fizice. Omenirea a inventat navele spaţiale, cumputerele, chiar şi inima artificială. Încotro se îndreptă inteligenţa umană? Răspunsul oamenilor de ştiinţă este categoric: spre nicăieri.

Un studiu al cercetătorilor britanici arată că encefalul uman a atins culmea evoluţiei, din acest moment fiindu-i imposibil din punct de vedere fizic să se mai dezvolte. Oamenii de ştiinţă susţin că, pentru a deveni mai inteligent, creierul ar avea nevoie de mari cantităţi de energie suplimentară şi de oxigen, iar corpul nostru pur şi simplu nu poate oferi acest supliment, scrie „The Daily Mail".

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au analizat structura creierului şi au calculat cât de multă energie folosesc celulele. „Creierul uman trebuie să consume energie pentru a funcţiona, iar aceste cerinţe sunt suficient de ridicate pentru a limita performanţele noastre", spune profesorul neurobiolog Simon Laughlin.

Alţi oameni de ştiinţă susţin că „reţeaua" de neuroni a creierului şi legăturile dintre zonele acestuia nu pot fi mai performante decât sunt în prezent. Ei au descoperit că cei mai inteligenţi oameni au, de fapt, cele mai bune conexiuni cerebrale, cu cele mai bune şi mai rapide „mesaje" între diferitele părţi ale encefalului. Dezvoltarea în continuare şi eficientizarea acestei "reţele" ar presupune o cantitate de energie sumplimentară, pe care corpul uman nu o poate produce, prin urmare nu putem ajunge mai deştepţi decât deja suntem.

Limitele inteligenţei

Ed Bullmore, profesor de psihiatrie la Universitatea Cambridge, a măsurat eficienţa cu care diferite părţi ale creierului comunică între ele. El a descoperit că  impulsurile neuronale circulă rapid la persoanele mai inteligente şi lent la cele mai sărace cu duhul. „Nivelul mare de integrare a reţelei creierului pare a fi asociat cu un coeficient de inteligenţă ridicat. A deveni mai inteligent înseamnă îmbunătăţirea legăturilor între diferitele zone ale creierului, însă acest lucru se poate face doar cu energie suplimentară", precizează profesorul, citat de „The Daily Mail".

Pe de altă parte, Martijn van den Heuvel, profesor de psihiatrie la centrul medical din Utrecht, Olanda, susţine că „o creştere a puterii creierului necesită o creştere disproporţionată a consumului de energie". „Este greu de prezis ce se va întâmpla în viitorul apropiat, dar este evident că există limite strânse în ceea ce priveşte inteligenţa", a adăugat Martijn van den Heuvel.

100 de miliarde de neuroni are creierul uman.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite