Evoluţia umană: Homo Sapiens se transformă, procesul este lent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evoluţia umană: Homo Sapiens se transformă, procesul este lent
Evoluţia umană: Homo Sapiens se transformă, procesul este lent

Un grup de cercetători în frunte cu biologul evoluţionist de la Universitatea Yale, Stephen Stearns, au spus că deşi se credea că evoluţia oamenilor a încetat pentru că aproape toată lumea trăieşte suficient de mult încât să aibe copii, există totuşi diferenţe la fertilitatea feminină. Homo Sapiens evoluează.

Mai citiţi şi:


Potrivit The Time, femeile care au mai mulţi copii este mai probabil să le trimită acestora anumite caracteristici.

Echipa lui Stearns a examinat 2.238 de femei ajunse la menopauză. Ei au făcut legătura între caracteristicile lor fizice - greutate, înălţime, tensiunea arterială, nivelul de colesterol. Femeile grăsuţe erau predispuse la ovulaţie, au observat cercetătorii, iar aceste caracteristici sunt trimise genetic de la mame la fete.

Dacă acest trend ar continua într-un oraş timp de 10 generaţii, până în anul 2.409 o femeie va fi cu doi centimetri mai scundă, va cântâri cu un kilogram mai mult, va avea o inimă mai sănătoasă, va avea primii copii cu cinci luni mai devreme şi va ajunge la menopauză cu 10 luni mai târziu decât o femeie de astăzi.

"Ritmul evoluţiei este încet dar similar cu ceea ce vedem la plante şi animale. Oamanii se pare că nu reprezintă o excepţie", a zis Stearns. "Evoluţia este un proces lent. Nu-l vedem dacă nu uităm la bunici, dar e acolo", a continuat el


Un alt cercetător, Steve Jones, crede că fertilitatea masculină este şi mai importantă pentru că sunt şanse mult mai mari ca mutaţiile să fie transmise prin sperma bărbaţilor aflaţi la o vîrstă înaintată.

"Înainte, bărbaţii bătrâni aveau mulţi copii, cu femei tinere, acum bărbaţii tind să facă foarte puţini copii, la o vîrstă fragedă, cu o singură femeie. Scăderea ratei bărbaţilor în vîrstă a modificat rata mutaţiei şi a redus rata diversităţii, adică a evoluţiei. Maşina lui Darwin nu s-a oprit, dar cu siguranţă a încetinit mult", a zis Jones.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite