Entorsele, tratate cu plante şi legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Pelinul, varza, tătăneasa şi cartofii, aplicate pe zonele afectate, reduc inflamaţia şi calmează durerile . Entorsele şi fracturile sunt principalele afecţiuni apărute în sezonul

>> Pelinul, varza, tătăneasa şi cartofii, aplicate pe zonele afectate, reduc inflamaţia şi calmează durerile .

Entorsele şi fracturile sunt principalele afecţiuni apărute în sezonul rece, atunci când mergem la schi, patinăm, sau cădem pe gheaţă. Aceste accidente neaşteptate ne pot strica întreaga vacanţă, mai ales dacă nu ştim să le tratăm corect.

Tratamentul chirurgical se aplică atunci când avem de-a face cu accidente grave, însă în momentul în care suferim leziuni ale ligamentelor, fără deplasarea articulaţiei, remediile naturiste reprezintă cea mai eficientă soluţie.

Printre tratamentele naturiste propuse de fitoterapeutul Eugen Giurgiu se numără compresele cu brusture, cataplasmele cu decoct de pelin sau cu tătăneasă, recunoscută pentru calităţile sale decongestionante, unguentul de varză şi cataplasmele cu cartofi. "În cazul entorselor, când scăpaţi de imobilizarea în ghips, dar piciorul sau mâna luxată se umflă şi durerile devin sâcâitoare, compresele cu brusture sunt ideale", ne-a explicat fitoterapeutul Eugen Giurgiu.

Decoctul se pregăteşte dintr-o linguriţă de rădăcină mărunţită care se fierbe timp de 10 minute în 250 ml apă, apoi se strecoară. Compresele se aplică reci pe locul afectat şi se schimbă de mai multe ori pe zi. Compresele cu pelin încălzesc zona afectată La fel de eficiente sunt şi compresele din decoct de pelin. Pentru realizarea lor se fierb două linguriţe de frunze de pelin, mărunţite în 250 ml apă. După 15 minute, decoctul se strecoară şi se lasă să se răcească.

Compresa se aplică asupra entorsei şi se menţine până când pansamentul se încălzeşte de la temperatura tegumentului, pentru ca apoi să se schimbe. "Pedicuţa, o plantă valoroasă pentru efectele sale terapeutice în combaterea alcoolismului, acţionează şi în cazul entorselor. Tot ce trebuie să facem este să umplem un săculeţ de pânză cu flori de pedicuţă, apoi îl stropim cu puţină apă rece şi cu spirt medicinal sau ţuică de casă. Se aplică pe locul dureros şi se lasă o jumătate de oră pentru a acţiona. Săculeţul se umezeşte periodic, de mai multe ori pe zi", a explicat fitoterapeutul.

Tătăneasa acţionează ca decongestionant Compresele cu tătăneasă sunt o altă variantă eficientă atunci când suferim o entorsă. Aceasta decongestionează şi ne permite să ne mişcăm piciorul sau mâna afectată. Prepararea este similară celorlalte decocturi: o linguriţă de plantă mărunţită se fierbe în 250 ml apă, timp de 10 minute.

Se strecoară, iar atunci când soluţia s-a răcit se umezeşte un pansament din pânză cu ceaiul concentrat şi se schimbă cu o altă compresă rece atunci când locul afectat se încălzeşte.

Cartoful grăbeşte vindecarea luxaţiilor

Cataplasma din ceapă cu zahăr se prepară foarte repede, dintr-o ceapă rasă mărunt, amestecată cu o lingură de zahăr tos şi aplicată pe zona cu probleme. Această compresă este foarte eficientă în tratarea întinderilor musculare şi a luxaţiilor.

Cartoful ras, crud, se pune pe o bucată de pânză direct pe locul dureros. Unguentul din varză este un alt leac cu efect rapid. Zonele dureroase se ung cu alifia pregătită din: 50 ml suc de varză crudă, 200 g lanolină, o linguriţă de ceară de albine, 10 ml ulei de germeni de porumb sau de palmier, 15 ml alcool rafinat de 40 grade şi o linguriţă de miere. Alifia poate fi folosită de mai multe ori pe zi, pentru masaj, pe locul dureros.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite