Energia eoliană, cu 25% mai ieftină până în 2025

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al Centrului de cercetare în domeniul energiei din Marea Britanie (UK Energy Research Centre) arată că inovaţia şi competiţia vor duce la scăderea costurilor de exploatare a turbinelor eoliene marine.

Potrivit previziunilor britanicilor, costul energiei eoliene va scădea de la 149 de lire (175 de euro) pe megawatt/oră, preţul din 2009, la 115 lire (135 de euro) în 2025. Scăderea va fi determinată de o diminuare a preţurilor de producţie, de inovaţii, standardizări şi o reţea de distribuţie mai performantă.

Subvenţiile şi concurenţa fac diferenţa

Totul depinde însă de subvenţiile acordate de stat pentru cercetare şi dezvoltare în acest domeniu, potrivit „The Guardian". Dacă guvernul renunţă la finanţare sau competiţia dintre producătorii de turbine eoliene nu duce la progres tehnologic, preţurile ar putea chiar să crească, avertizează cercetătorii.

Energia eoliană marină este considerată de guvernul britanic esenţială în atingerea ţintei din 2020: 30% din energia produsă să fie regenerabilă.

Momentan însă, energia eoliană este de aproximativ două ori mai scumpă decât cea produsă de centralele tradiţionale. În prezent, fermele eoliene marine din Marea Britanie au o capacitate totală de un gigawatt, echivalentul unei singure centrale pe cărbuni. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite