Emisiile de carbon, reduse de norul vulcanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre puţinele efecte pozitive ale închiderii spaţiului aerian din ultimele zile ar putea fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Până luni, aproximativ 63.000 de zboruri fuseseră anulate din cauza norului produs de erupţia vulcanului islandez Eysafjallasökull, scrie ediţia electronică a „The Times“.

Menţinerea avioanelor la sol a dus la reducerea cantităţilor de dioxid de carbon (CO2) produse cu 1,3 milioane de tone, valoare ce depăşeşte totalul emisiilor anuale ale multor ţări în curs de dezvoltare, cum ar fi Malawi, Rwanda sau Sierra Leone.

Aviaţia produce în fiecare an 2% din cantitatea de dioxid de carbon rezultată în urma activităţilor omului pe Pământ, proporţia fiind mai mare în Europa. Într-o zi obişnuită, cele 28.000 de zboruri din spaţiul aerian european generează 560.000 de tone de CO2, o treime din emisiile rezultate din zborul avioanelor pe întregul glob.

Situaţie temporară

Experţii recunosc că este mai puţin CO2 emis, „dar oamenii sunt repatriaţi cu autocare, iar zborurile sunt amânate, nu anulate", după cum explică Hervé Le Treut, climatolog. „Dacă gazele sunt emise acum sau peste trei săptămâni, aceasta nu schimbă fundamental datele la nivel climatic."

În acelaşi timp, ecologiştii şi-au exprimat speranţa că actuala criză va schimba modul în care europenii, mai ales oamenii de afaceri, călătoresc.

Agenţiile internaţionale au mai anunţat că şi cererea de carburanţi pentru avioane a scăzut cu cel puţin un milion de barili pe zi, respectiv o cincime din consumul mondial, în urma sistării traficului aerian în mare parte din Europa.

Vulcanul compensează

Pe de altă parte, Eysafjallasökull eliberează în atmosferă între 150.000 şi 300.000 de tone de CO2 pe zi, o cantitate care, dacă va fi menţinută la acest nivel timp de un an, va plasa vulcanul islandez pe acelaşi plan cu Austria în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră, au declarat doi experţi citaţi de AFP.

Totuşi, „cantitatea de CO2 emisă de vulcani în general, şi de acesta în particular, este neglijabilă" în raport cu emisiile totale de gaze cu efect de seră, subliniază Patrick Allard, de la Institutul de fizică a Pământului din Paris. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite