Durerile de spate afectează opt persoane din zece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii am avut, măcar o dată în viaţă, dureri de spate. Medicii spun că acestea reprezintă cea mai comună problemă medicală, ce afectează opt persoane din zece. Riscul apariţiei

Cu toţii am avut, măcar o dată în viaţă, dureri de spate. Medicii spun că acestea reprezintă cea mai comună problemă medicală, ce afectează opt persoane din zece. Riscul apariţiei durerilor de spate este mai crescut în cazul persoanelor trecute de 40 de ani, la cele care nu obişnuiesc să facă mişcare, la persoanele obeze sau la cele care suferă de artrită, scolioză, stenoză spinală, calculi renali, endometrioză, fibromialgie.

Locul de muncă poate fi, de asemenea, un factor de risc. Durerea de spate se poate manifesta constant, chinuindu-ne câteva zile sau chiar săptămâni. Ea poate fi acută, însă fără a depăşi şase săptămâni. Poate fi declarată cronică dacă ne deranjează mai mult de trei luni.

În mod normal, o durere de spate ar trebui să dispară în trei zile, ne explică dr. Gheorghe Burnei, ortoped la Spitalul "Marie Curie" din Capitală.

Potrivit acestuia, tratamentul medicamentos (de genul aspirinei sau ibuprofenului) şi repausul la pat sunt de mare ajutor.

Atenţie! Durerile de spate se acutizează dacă stăm înţepeniţi în pat chiar şi o zi.

Pentru alinarea durerilor se mai recomandă aplicarea pe locul dureros de cataplasme reci sau fierbinţi, deoarece acestea au rolul de a diminua spasmele musculare.

Totodată, utile sunt şi masajul, acupunctura şi presopunctura. Dacă durerile nu dispar în scurt timp sau dacă sunt însoţite de tensiuni la nivelul picioarelor, febră, scădere bruscă în greutate sau de stare generală de slăbiciune, atunci se impune un control de specialitate.

Cauza durerilor poate fi identificată în urma unor analize precum rezonanţa magnetică, tomografia computerizată sau analize de laborator.

Există însă şi situaţii în care nu poate fi pus un diagnostic. Pentru a preveni durerile de spate, medicii recomandă exerciţii fizice care să menţină rezistenţa musculaturii şi o dietă adecvată, bogată în calciu şi vitamina D.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite