Două gemene au făcut simultan cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două surori din Marea Britanie au fost anunţate, la scurt timp una după cealaltă, că suferă de cancer la sân. Cazul celor două tinere surprinde comunitatea medicală, care afirmă că este pentru prima oară în Regat când ge­meni identici sunt diag­nos­ticaţi simultan cu cancer.

Leigh Baker, în vârstă de 25 de ani, a fost prima dintre cele două surori gemene diagnosticată cu cancer, după ce a descoperit o umflătură la sânul stâng în ianuarie 2007, arată agenţia Rex.

Femeia s-a adresat unui medic specialist, care a asigurat-o că nu este nimic grav. Ea a ţinut să afle însă şi o a doua opinie.

Tânăra a primit abia după trei luni vestea că suferă de cancer la sân, iar întârzierea diagnosticului a făcut ca boala să se extindă.

„Doctorii mi-au spus că aveam cancer de gradul trei într-o formă agresivă. Poate că nu s-ar fi extins atât dacă eram consultată când am descoperit umflătura", spune ea.

Femeia a fost supusă unei operaţii de mastectomie pentru a i se îndepărta sânul înainte de a începe tratamentul de chimioterapie.

Maladie cu repetiţie

Familia a fost supusă unui nou şoc după numai şase săptămâni, când sora geamănă identică a lui Leigh, Nicola, a primit acelaşi diagnostic.

„Când mi s-a pus diagnosticul, doctorii au recomandat ca şi sora mea să fie supusă unei investigaţii, pentru că avem aceeaşi construcţie genetică. Nicola a fost testată şi i s-a găsit şi ei cancer la sânul stâng", spune Leigh, însărcinată acum în opt luni.

Dar, în cazul surorii sale, cancerul se afla într-o fază incipientă şi nu s-a extins.

Ea a trecut, de asemenea, printr-o operaţie de mastectomie, dar nu a avut nevoie de chimioterapie. Medicul specialist Lester Barr spune că este posibil ca cele două surori gemene să aibă un defect genetic care să reprezinte o nouă mutaţie în familie.

„Au mai fost cazuri de gemene diagnosticate cu cancer la sân, dar nu în aceeaşi perioadă, ca în acest caz", spune Barr.

Situaţia în care s-au aflat fiicele sale l-a determinat pe tatăl lor, Terry Baker, să demareze o campanie naţională prin care cere autorităţilor să modifice criteriile de screening, astfel încât să fie aplicate, indiferent de vârsta femeilor.

Până acum, Baker a obţinut peste 3.500 de semnături, care vor fi înmânate premierului britanic.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite