Dorinţe la început de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În noaptea dintre ani ne gândim cu mai mult optimism la viitor
În noaptea dintre ani ne gândim cu mai mult optimism la viitor

Mulţi îşi propun ca de la 1 ianuarie să facă schimbări în viaţa lor. Există câteva secrete pentru ca obiectivele  să poată fi îndeplinite. Un nou an. O nouă etapă din viaţă. O excelentă ocazie pentru a schimba câteva lucruri. Numai că promisiunile se pot dovedi destul de greu de pus în practică.

„Vreau să mă las de Cola şi de fumat!", a răspuns fără să stea pe gânduri Călin Raicu, în vârstă de 42 de ani, când l-am întrebat care este dorinţa sa pentru anul care bate la uşă. Bărbatul recunoaşte însă că nu vrea să facă aceste schimbări chiar de la data de 1 ianuarie.

„Mă gândesc să le pun în practică după câteva zile de la începerea anului. Să-mi tihnească şi mie Sărbătorile astea!" Ştie de pe acum că nu-i va fi uşor, dar şi-a propus ca de data aceasta să fie în stare. În urmă cu vreo doi ani a reuşit să se lase de fumat preţ de 10 luni. A cedat din cauza unor probleme personale, dar, cel puţin, ştie din proprie experienţă că, dacă se ambiţionează, poate reuşi.

Ioana V., în vârstă de 35 de ani, spune că pentru ea a devenit un obicei ca la fiecare Revelion să aibă cel puţin o ambiţie. Nu întotdeauna se poate ţine de promisiunile pe care şi le face singură, dar crede că, dacă perseverează, în cele din urmă, va reuşi.

„«De la 1 ianuarie nu mai fumez. Nu mai fumez, orice ar fi. Şi voi reuşi pentru că sunt puternică.» Aşa mi-am zis. Logic că nu am reuşit. Am rezistat «eroic» numai trei zile", povesteşte Ioana despre promisiunea pe care şi-a făcut-o ei însăşi în urmă cu trei ani. Dar în alte privinţe a izbutit.

„De Revelionul 2004 mi‑am propus să nu mai mănânc carne de porc. Şi nici de vită. Numai peşte sau pui. Asta am reuşit. Mi se întâmplă foarte rar să calc strâmb. De două sau de trei ori pe an. Dar nu consider că e un capăt de ţară", mai spune Ioana.

În general, vrea să facă schimbări pentru a duce o viaţă mai sănătoasă. Şi pentru 2011 îşi propune acelaşi lucru. „Dacă scap de tutun, mă declar mulţumită. Alcool nu prea consum. Altfel mi-aş fi propus şi să nu mai beau. Aşa că asta e ambiţia mea pentru anul următor. Să nu mă mai ating de ţigări."

Schimbare de atitudine

Irina M., în vârstă de 40 de ani, îşi doreşte o schimbare în plan comportamental. „Eu sunt genul de om care nu ştie să spună «Nu!» şi asta aş vrea să învăţ în anul care vine. Pentru că îmi vine greu să refuz oamenii, chiar dacă asta înseamnă să mă sacrific eu, accept mai tot ce mi se cere", povesteşte Irina.

„Nu înseamnă că nu mai vreau să fiu generoasă, ci doar că încerc să ţin cont şi de mine", mai spune Irina.

Cristian G., în vârstă de 29 de ani, îşi propune să‑şi petreacă mai mult timp cu părinţii lui şi cu rudele apropiate. „Eu sunt un tip destul de ocupat. Sunt mai mereu la serviciu şi chiar mi-am neglijat familia. Nu aş vrea să se repete asta", spune el.

Fie că este vorba despre renunţarea la fumat, fie că este vorba despre pierderea unor kilograme sau despre începerea unei activităţi sportive, milioane de oameni din întreaga lume îşi pun dorinţe de Revelion.

Ideea de a porni „mai curaţi" în noul an este larg răspândită în multe culturi, notează publicaţia britanică „The Daily Telegraph". Cu toate acestea, sunt destul de mulţi cei care se dau bătuţi după numai o săptămână, dacă nu chiar după o singură zi.

Un nou stil de viaţă

Psihologii au constatat că, în general, la început de an, oamenii îşi propun să facă schimbări ce ţin de un stil de viaţă sănătos. Astfel, vor să renunţe la consumul de tutun şi de alcool, intenţionează să ţină cure de slăbire sau să facă sport. De asemenea, mai ales în această perioadă marcată de criza economică, unii îşi propun să fie mai economi.

De ce nu ne păstrăm angajamentele luate de Revelion?

Psihologul Elisabeta Ilie spune că la fiecare început de an oamenii îşi propun corec­tarea unor obiceiuri pentru că se simt într-un fel vinovaţi. „Ne dorim să schimbăm lucrurile abia de la 1 ianuarie pentru a ne putea bucura din plin de Sărbători. Suntem conştienţi că vom face excese, dar ne echilibrăm emoţional prin gândul că vom lua curând măsuri", explică Elisabeta Ilie.

Problemele apar însă dacă amânăm punerea în practică a schimbărilor sau dacă nu mai suntem motivaţi.

„Eforturile pe care le facem pentru îmbunătăţirea vieţii noastre trebuie să fie continue, nu doar la început de an, iar dacă motivaţia dispare nu reuşim să ne punem planurile în practică", spune psihologul.

De obicei, cei care-şi propun obiective pentru anul următor eşuează din cauză că „se lasă duşi de valul cotidianului", susţin specialiştii în comportament uman. De asemenea, în cazul în care ne dorim lucruri pentru care trebuie să luptăm mai mult decât ne permite structura noastră psihică, sau chiar fizică, avem toate şansele să ne abandonăm planurile după numai câteva zile.

Psihoterapeuţii afirmă, de asemenea, că, în general, eşuează persoanele care abordează schimbările pe principiul „totul sau nimic". La fel păţesc şi cei care se ghidează după ideea că situaţia este compromisă imediat ce au avut un moment de slăbiciune.

Promisiuni de dragul modei

„La început de an, oamenii acordă o semnificaţie destul de mare superstiţiilor de genul «Cum sunt acum, aşa voi fi tot anul» sau «Trebuie să încep bine, altfel voi avea ghinion» şi îşi fixează obiective doar pentru că ştiu că aşa se procedează sau pentru că aşa îi îndeamnă cei din jur", afirmă Elisabeta Ilie.

În aceste condiţii, şansele ca scopurile să fie atinse tind spre zero, întrucât la mijloc nu stă grija de sine, concentrarea pe obiective, dorinţa de evoluţie şi de schimbare. „Dacă îmi fixez scopuri doar de dragul începutului de an, tot la început de an voi renunţa la acestea", consideră psihologul.

"Ne propunem să schimbăm lucrurile abia de la 1 ianuarie pentru a ne putea bucura din plin de Sărbători."
Elisabeta Ilie
psiholog

Obiectivele propuse trebuie să fie realiste

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Kong, cu sprijinul unor colegi americani, a arătat că realizarea obiectivelor depinde de măsura în care cei care şi le-au propus cred în ele.

Totodată, persoanele care au încredere în forţele proprii şi consideră că succesul în viaţă depinde numai de efortul lor personal au mai multe şanse să-şi atingă ţelurile în comparaţie cu cele care au o stimă de sine mai scăzută.

În cele din urmă, totul ţine de „puterea minţii", afirmă profesorul de psihologie Stephen Palmer de la Universitatea City din Londra, Marea Britanie. Dar şi de opţiunile făcute.

Încercări de autosabotaj

„Trebuie să ne alegem obiectivul potrivit. Ar fi bine să le notăm pe toate pe hârtie şi să ne gândim care sunt acelea pe care le-am putea duce la îndeplinire. Secretul este să nu fie copleşitoare, ceea ce nu înseamnă că nu pot reprezenta o provocare", explică Stephen Palmer. „Dacă vrei să faci sport şi ştii că nu ai suficienţi bani pentru un abonament la sală, pune-ţi în cap să mergi pe jos", exemplifică el.

Profesorul de psihologie mai spune că trebuie să fim conştienţi de faptul că vor exista momente în care vom încerca să ne autosabotăm, având reacţii de genul „Nu am chef astăzi" sau „Reiau mâine eforturile, fac o mică pauză".

Dar bătălia nu este pierdută, atât timp cât eşti perseverent. Psihologul Elisabeta Ilie spune, la rândul său, că pentru a face o schimbare trebuie găsite răspunsurile la întrebările „De ce vreau să fac acel lucru?", „Care sunt beneficiile pentru mine?", iar după clarificarea acestor aspecte urmează stabilirea metodelor potrivite pentru a pune în practică obiectivele propuse.

Astfel, specialiştii în comportament uman afirmă că există câţiva paşi care trebuie urmaţi pentru a avea succesul asigurat.

1 Obiectivele trebuie să fie realiste şi formulate în termeni clari. „Nu mai vreau să trândăvesc" poate fi înlocuit cu „Vreau să fac sport cel puţin o dată pe săptămână".

2 Trebuie găsită alternativa pentru obiceiul pe care vrei să-l schimbi. Dacă fumatul te relaxează şi doreşti să renunţi la acest viciu, este indicat să găseşti o altă formă de relaxare.

3 Este bine să faci schimbări numai în ceea ce priveşte lucrurile cu adevărat importante pentru tine, nu să încerci să faci ajustări în funcţie de ceea ce-ţi recomandă alţii.

Pro: Un trai mai bun

Dorinţele de Anul Nou ne pot ajuta să ne schimbăm comportamentul în folosul nostru şi să ne demonstrăm că suntem capabili să ne păstrăm promisiunile. Acest fapt duce la creşterea stimei pe care o avem faţă de noi înşine.

Contra: Presiuni puternice

În cazul în care ne punem în minte obiective foarte greu de îndeplinit nu vom reuşi să le ducem la bun sfârşit. Ca urmare, creşte riscul de a deveni stresaţi de faptul că nu ne putem respecta propriile angajamente.

Start în cursa schimbărilor benefice

În fiecare an, pe baza unor sondaje online, mai multe site-uri internaţionale fac un clasament al schimbărilor pe care şi le propun cei care vor să-şi îmbunătăţească viaţa.  Iată câteva dintre cele mai întâlnite dorinţe din ultimii ani:

-Renunţ la fumat
-Nu mă mai ating de alcool
-Dau uitării produsele de tip fast-food şi consum alimente sănătoase
-Fac eforturi să slăbesc
-Încep să fac sport cel puţin o dată pe săptămână
-Nu mă mai cert cu partenerul de viaţă
-Îmi petrec mai mult timp cu familia
-Mă bucur de fiecare clipă de linişte
-Îmi plătesc datoriile la timp
-Fac economii
-Fac un curs de specializare
-Îmi schimb locul de muncă
-Mă organizez mai bine
-Îmi planific concediul din timp
-Dau dovadă de mai multă generozitate.

Dorinţe la început   de an
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite