Doi români au coordonat echipa care a descoperit un element "foarte promiţător" în depistarea cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români fac parte din echipa care a descoperit un marker biologic "foarte promiţător" în depistarea mai rapidă a 11 tipuri de cancer şi în punerea la punct a unui medicament universal.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători de la l'Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM), din Franţa, coordonată de Nicolae Ghinea, în colaborare cu o echipă de specialişti de la şcoala de medicină Mount-Sinai din New York, condusă de Aurelian Radu, potrivit Mediafax.

Markerii tumorali - hormoni, proteine, enzime - pot semnala prezenţa cancerului, aşa cum este cazul antigenului specific prostatic (PSA) pentru cancerul la prostată sau a gonadotropinei corionice umane (hCG) pentru cancerul la testicule.

Noua moleculă descoperită este o proteină receptor al FSH (hormon foliculostilunat), sintetizată în hipofiză şi care se găseşte în organele reproducătoare umane - ovare şi testicule. În cazul femeilor, această moleculă stimulează mai ales producţia de estrogeni, iar în cazul bărbaţilor, pe cea de spermatozoizi.

Nicolae Ghinea, doctor în biologie şi director de cercetări la INSERM, care lucrează la acest subiect de aproape zece ani, afirmă, totuşi, că mai este mult de lucru până se va obţine un medicament universal pentru tratarea cancerului.

Astfel, ar trebui să se lărgească aria de studiu asupra celorlalte tipuri de cancer, să se confirme detectarea receptorului descoperit prin intermediul altor proceduri, precum imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN), tomografia prin emisii de pozitroni sau imagistica prin ultrasunete, să se efectueze studii preclinice (pe animale) pentru perfecţionarea procedurilor şi a eventualilor agenţi terapeutici.

Potrivit cercetătorului, până la extinderea cercetărilor, care ar trebui să dureze mai mulţi ani, "se poate imagina un tratament universal pentru un marker universal" sau cel puţin se pot începe studiile pentru punerea la punct a terapiei.

INSERM a depus deja o cerere pentru brevetarea metodei de imagistică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite