VIDEO Doi francezi pe o bicicletă, de-a latul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierre-Olivier şi Baptiste au ajuns cu bicicleta chiar în centrul Bucureştiului
Pierre-Olivier şi Baptiste au ajuns cu bicicleta chiar în centrul Bucureştiului

Au pornit din Paris spre Germania şi au urmat cursul Dunării prin Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia şi România, pe o bicicletă veche de 70 de ani. Doi parizieni, colegi de facultate, visează să străbată SUA călare pe bicicletă. Încălzirea şi-o fac însă în Europa, pe drumul de la Paris la Istanbul.

Pierre-Olivier Dybman şi Baptiste Michaud, ambii de 23 de ani, şi-au terminat studiile la Paris în luna septembrie şi s-au gândit să plece într-o călătorie . Aveau la dispoziţie maximum patru luni, pentru că Baptiste trebuie să ajungă în Japonia până în februarie, pentru a începe un proiect.

Voiau să meargă pe bicicletă, deoarece Pierre-Olivier experimentase deja călătoria pe două roţi şi-i plăcuse. S-au gândit iniţial la America, pe care visează s-o traverseze dintr-o coastă într-alta, dar şi-au dat seama că nu le ajunge timpul. Au ales Europa şi cursul Dunării pentru că traseul promitea să fie lin şi interesant: patru capitale europene, peisaje şi culturi foarte diferite.

Un tandem moştenire de familie

Apoi au realizat că erau cam multe inconveniente dacă ar fi plecat fiecare cu bicicleta lui. „N-avem acelaşi ritm. Trebuia să ne aşteptăm mereu pe drum, nu puteam vorbi între noi", explică Pierre-Olivier. „Tandemul a rezolvat toate aceste probleme".

Nu şi-ar fi permis să cumpere unul nou, la 3-4.000 de euro, dar au avut noroc să găsească unul vechi în garajul lui Baptiste, „moştenire de familie".

„Dar nu era nici pe departe în stare suficient de bună pentru a pleca cu ea la drum", povesteşte Baptiste. Reparaţiile şi pregătirile pentru călătorie au durat aproximativ zece zile, timp în care bicicleta a primit un portbagaj suplimentar, montat pe roata din faţă, şi mai multe piese noi, dar şi o gentuţă specială în care să încapă toate sculele necesare pentru micile reparaţii de pe drum.

Au mers pe drumurile moderne dar aglomerate din Franţa, Germania şi Austria, dar le-au preferat pe cele dinspre Ungaria spre România. „Mai bine să depăşim căruţe cu cai decât să fim depăşiţi de maşini sau de camioane", spune Pierre-Olivier. „Mai bine drumuri neasfaltate, dar cât de cât plate, decât şosele cu asfalt şi cu maşini care circulă cu viteză", adaugă şi Baptiste.

Pentru cei doi, fiecare zi are surprizele ei şi asta face călătoria frumoasă. Se poate întâmpla să li se rupă pedalierul, cum au păţit la intrarea într-un parc natural din Germania, dar şi să găsească o bicicletă într-o pubelă ale cărei piese să se potrivească perfect.

În unele zile au mers 60 de kilometri, în altele, chiar şi peste 100. „Ideea a fost să ne oprim când obosim şi să mâncăm când ne este foame. Să trăim complet liber această călătorie", explică Baptiste. Unele zile sunt mai obositoare, în altele reuşesc să doarmă ore în şir. Când au ajuns la Belgrad, slăbiseră amândoi câte cinci kilograme. Ar lua-o de la capăt oricând însă, şi n-au renunţat încă la visul american.

Au dormit la cort şi la localnici

Au dormit în cort de cele mai multe ori. În Pădurea Neagră au tremurat nopţile, pentru că temperatura era sub 10 grade şi nu erau echipaţi pentru asta. Au folosit şi comunitatea CouchSurfing - o reţea virtuală în care călătorii îşi pot căuta gazde în diferite ţări - pentru a găsi adăpost, dar li s-a întâmplat să întâlnească şi oameni care să-i invite pur şi simplu la ei acasă: de două ori în România şi o dată în Serbia.

„E o caracteristică mai ales a românilor ospitalitatea asta", crede Baptiste. Prin satele româneşti li s-a întâmplat deseori să fie opriţi la discuţii în franceză, engleză, italiană sau germană. Cei doi biciclişti au ajuns la Bucureşti duminică după-amiază şi au plecat ieri dimineaţă, pe ploaie şi vânt, în direcţia Constanţa. Punctul final al călătoriei este Istanbul, oraş care, deşi n-are legătură cu Dunărea, li s-a părut potrivit pentru că este singurul pe două continente, Europa şi Asia.

Se întorc la Paris cu avionul

Baptiste şi Pierre-Olivier au cheltuit aproximativ 10 euro pe zi, un buget foarte mic, spun ei. Au primit ajutor din partea unei companii de telefonie mobilă care le-a dat două telefoane cu GPS şi conexiune 3G la internet, şi de la o firmă care face softuri pentru telefoane. Aşa reuşesc să posteze informaţii şi fotografii despre călătorie pe site-ul lor, tandonautes.com, dar şi pe Twitter.

Au făcut deja aproximativ 2.800 de kilometri din Paris până la Bucureşti, după mai bine de 60 de zile de călătorie, şi mai au destul până la Istanbul. Dar nu vor merge doar pe bicicletă până acolo. Vor folosi trenul sau vaporul, şi speră să ajungă până la 18 sau 19 decembrie. Planul este să se-ntoarcă acasă până la Crăciun, cu avionul.

Călătoria pe bicicletă e ceva formidabil. Peisajul e magnific, la fel sunt şi oamenii. Fiecare zi are surprizele ei.
Baptiste Michaud
inginer

Româna seamănă atât de tare cu franceza încât reuşim să înţelegem instinctiv această limbă.
Pierre-Olivier Dybman
inginer

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite