Distratul, vecinul care te inundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest tip de personaj este mereu cu capul în nori. Ar fi inofensiv dacă n-ar uita în mod sistematic robinetele de apă deschise. Distratul este, în general, o fire paşnică şi exact opusul omului practic. Preocupat mai mult de abstract decât de concret, acest tip de individ trăieşte în lumea lui, complet rupt de realitate. Dacă faci cunoştinţă cu el astăzi, mâine a uitat că exişti, însă va fi la fel de amabil şi zâmbitor

image

Are, însă, un defect major. Vecinul distrat are prostul obicei de-a uita robinetele de apă deschise, aşa că inundă toate apartamentele de sub el. În plus, se întâmplă destul de des ca instalaţia sanitară a locuinţei sale să fie defectă, deci o sursă constantă de inundaţie. Aspect despre care vecinul distrat, evident, habar nu are. Sau, dacă are ceva habar, uită constant s-o repare. 

Un amănunt uitat: dopul la cadă

Sibianul Valentin Stoica s-a plictisit să numere de câte ori a fost inundat de vecinul care nici măcar nu locuieşte la etajul imediat superior, ci trei caturi mai sus. „Am ajuns la capătul răbdării cu acest individ. N-apuc bine să zugrăvesc, că mă inundă din nou. L-am rugat, l-am implorat să fie mai atent.

Şi-a cerut iertare şi a promis că n-o să se mai întâmple. Dar s-a întâmplat din nou, iar şi iar. Ştiţi ce face? Vine seara de la serviciu şi se pregăteşte de baie. Pune dopul la cadă, dă drumul la apă şi se ia cu treburi prin casă. Când îşi aminteşte el să închidă robinetul e deja prea târziu. De fapt, nici măcar nu-şi aminteşte; îi sună vecinii la uşă", a scris Valentin Stoica pe site-ul „Adevărul".

Vecinul distrat al sibianului a mai făcut o boacănă: a uitat să pună lacătul la uşa care dă spre boxele de la subsol - de fapt, l-a pus, dar nu l-a închis - aşa că hoţii au intrat ca la ei acasă. „Mie mi-au furat motocicleta, altora bicicletele. Ne-au luat tot, inclusiv cârnaţii şi borcanele cu murături. Când am priceput cine a fost vinovatul şi l-am confruntat, s-a mulţumit să dea din umeri. Ce să-i mai faci?! L-am lăsat în plata Domnului", a adăugat Stoica.

Confesiunea unui visător

Pe de altă parte, bucureşteanul Dragoş Năstase, în vârstă de 37 de ani, poate fi aici personajul central: el este, şi recunoaşte că este, un vecin distrat. Susţine că aşa a fost de când se ştie şi că-i este imposibil să se schimbe. Le-a scos peri albi vecinilor pe care i-a inundat de câteva ori, dar isprava cu care a rămas în amintirea neplăcută a celorlalţi este alta. „Uit mereu să închid uşa la scară când vin seara de la muncă. Da, ştiu că e un afiş la vedere pe care scrie mare «ÎNCHIDEŢI UŞA», dar eu nici nu-l iau în seamă, parcă nici n-ar exista. Ei bine, într-una din aceste seri - după ce am uitat iar de uşă - cineva a subtilizat toate ghivecele cu flori de pe paliere şi toate perdeluţele de la geamurile scării. Mi-am pus toate babele din bloc în cap", spune Dragoş Năstase.  

În plus, instalaţia sanitară din baia lui Dragoş este defectă de doi ani. Şi tot de atunci, în mod sistematic, îşi inundă vecinii. „Aproape în fiecare zi îmi promit solemn c-o să chem un instalator. Şi de fiecare dată îmi încalc promisiunea", recunoaşte bucureşteanul.

Sătul să plătească regulat zugravi, vecinul de dedesubt l-a dat pe Dragoş Năstase în judecată şi i-a cerut despăgubiri în valoare de 5.000 de lei. Luna trecută, vecinul distrat a pierdut procesul şi a fost obligat să plătească suma solicitată de reclamant şi să repare instalaţia sanitară. Ieri, instalaţia era în aceeaşi stare ca în urmă cu doi ani.

"Uit mereu să închid uşa la scară. Da, ştiu că e un afiş la vedere pe care scrie mare «ÎNCHIDEŢI UŞA», dar eu nu-l iau în seamă."
Dragoş Năstase
vecin distrat

Narcisist sau demonstrativ

Vecinul cu capul în nori,visător, permanent în compania gândurilor lui, cel care zâmbeşte „vinovat ", dar cu certitudinea c-o să fie iertat indiferent de ce problemă provoacă celorlalţi locatari este personajul pe care îl „urâm" când ne inundă, când ne scutură în cap covorul etc. Scuza pe care o invocă mereu este că a uitat, că nu şi-a dat seama de consecinţe, că a intervenit ceva peste puterea lui de control. „Acest individ este, în general, centrat pe el însuşi. O structură narcisică sau demonstrativă care are impresia că totul i se cuvine şi că totul i se acceptă. Se bazează pe farmecul propriu, rareori are simţul responsabilităţii, şi consideră că are alte priorităţi în viaţă decât să-şi respecte aproapele", spune psihologul Keren Rosner.

Specialistul este de părere că, de obicei, aceşti indivizi reacţionează vehement dacă situaţia este inversă. Devine intolerant cu cei care îl deranjează sau îi perturbă confortul. „Este o persoană cu un grad de empatie scăzută, nu ia lucrurile în serios şi nu-şi asumă responsabilitatea. Aerul lui indiferent şi distrat ascunde de fapt un personaj care se bazează pe toleranţa celor din jur şi pe faptul că nu se implică responsabil şi afectiv în ceea ce se întâmplă în jurul lui. Are o structură imatură", adaugă Keren Rosner.

Aiuritul trebuie responsabilizat

Psihologul consideră că, dacă vom continua să-l acceptăm necondiţionat pe vecinul distrat pe premisa că „aşa e el şi n-ai ce-i face", acesta se va baza pe asta şi va continua să repete aceleaşi neglijenţe. „Ca să schimbăm un astfel de vecin există varianta de a-l însărcina cu o responsabilitate la bloc sau de a-l obliga să suporte consecinţele actelor sale într-un mod «usturător», adică să repare sau să suporte daunele pe care le-a provocat", ne sfătuieşte Keren Rosner. 

"Aerul lui indiferent şi distrat ascunde de fapt un personaj care se bazează pe toleranţa celor din jur."
Keren Rosner
psiholog

Asigurarea acoperă paguba

Cea mai bună soluţie atunci când ai de-a face cu un vecin distrat care te inundă des şi te pune la cheltuială este încheierea unei asigurări facultative a locuinţei. Spre deosebire de asigurarea obligatorie, cea facultativă cuprinde o categorie de risc suplimentară - „daune provocate prin inundaţia de la apa din conducte".

Concret, în cazul în care vecinul „îţi înmoaie" tavanul şi pereţii, reparaţiile se fac pe cheltuiala companiei de asigurări, aceasta urmând să-şi recupereze paguba de la cel vinovat. Atenţie, însă, asigurarea de locuinţă protejează numai apartamentul, nu şi bunurile din interior care, de asemenea, pot fi distruse de inundaţie. Pentru acestea este necesară o poliţă separată.

Potrivit site-ului www.asigurarealocuintelor.ro, primele practicate de companiile de asigurări din România variază între 0,1 şi 0,4% din valoarea locuinţei. Astfel, pentru un apartament de 60.000 de euro, veţi plăti o primă anuală între 60 şi 240 de euro pentru o asigurare facultativă. Firesc, diferenţa de preţ este determinată de riscurile acoperite de fiecare poliţă în parte.

O altă variantă este acţionarea în judecată a vecinului vinovat. Apoi, în baza unei hotărâri judecătoreşti favorabile, pârâtul va fi obligat să plătească daune materiale. De asemenea, dacă este cazul, decizia instanţei îl poate sili pe vecin să facă reparaţiile necesare la instalaţiile sanitare defecte.

240 de euro este costul maxim anual pentru o asigurare facultativă a locuinţei pentru un apartament de 60.000 de euro.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite