Dinozaurii au apărut din cauza încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălzirea globală a dus la apariţia dinozaurilor T-Rex
Încălzirea globală a dus la apariţia dinozaurilor T-Rex

Încălzirea globală care s-a produs în urmă cu 300 de milioane de ani a determinat un fenomen mai puţin obişnuit: şopârlele s-au transformat în dinozauri. Cel puţin aşa susţin cercetătorii de la Universitatea din Londra, Marea Britanie, notează „The Daily Mail“.

Potrivit unui studiu realizat de aceştia, axat pe Perioada Carboniferă a Erei Paleozoice, supercontinentul Pangea era înţesat de păduri tropicale şi de reptile. Încălzirea globală a transformat pădurile tropicale în „insule" înconjurate de zone de deşert.

Această schimbare a forţat şopârlele să se adapteze la noile condiţii de mediu - o climă mai uscată, afirmă oamenii de ştiinţă britanici. În timp, aceste specii au evoluat, unele dintre ele transformându-se în dinozauri, susţine cercetătorul Howard Falcon, care pune şi evoluţia mamiferelor pe seama încălzirii globale. „Fiecare grup a evoluat într-un anumit sens, în acest fel crescând diversitatea speciilor", a declarat Falcon.

„Din punct de vedere ecologic, este vorba despre un răspuns clasic la fragmentarea habitatului natural", a declarat, la rândul său, profesorul de biologie Mike Benton de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

„Acelaşi proces poate fi remarcat şi astăzi, acolo unde grupuri de animale sunt izolate, din anumite cauze, de «populaţia-mamă»", a adăugat acesta. Profesorul Mike Benton a invocat în acest sens şi observaţiile făcute în Galapagos de biologul Charles Darwin, considerat părintele evoluţionismului. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite