Din spital, pe cel mai înalt vârf din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căţărătorul român Teodor Tulpan a ajuns pe cel mai înalt vârf din Statele Unite ale Americii, la un an după ce a suferit un accident teribil. Tulpan nu s-a mai putut mişca după ce a căzut cu parapanta în luna mai, 2010. Anul acesta, la 2 iunie, el a ajuns pe vârful McKinley (Alaska, SUA) împreună cu colegul său, Adi Andone.

Alpinistul Teodor Tulpan, primul român care a pus piciorul pe vârful Everest, în 2003, nu a renunţat la pasiunea sa pentru escaladarea munţilor chiar dacă viaţa l-a încercat greu. În urmă cu un an, el a văzut moartea cu ochii. „Fane", cum îl alintă prietenii, a căzut, în mai 2010, de la cinci metri înălţime, în timpul unui zbor cu parapanta. Urmările au fost de coşmar. După accident, bărbatul nu s-a mai putut mişca şi a fost transportat de urgenţă, cu elicopterul, la Bucureşti. A fost nevoie de o operaţie complexă, care a durat trei ore şi jumătate, în zona vertebrei R2. Apoi, timp de 10 zile, a stat nemişcat în pat. Sibianul îşi aduce aminte cu groază de operaţie.

„Mi s-au pus opt şuruburi la spate, care nu trebuie scoase, dar nu mă deranjează. Nu aveam deloc curaj să mă mişc din pat. Cei din jur m-au convins că e în regulă. La început, mă ridicam câte un minut şi simţeam că ameţesc. Abia după vreo patru zile, într-o noapte, mi-am luat inima în dinţi şi am mers singur la baie... A fost extrem de greu", a mărturisit „Fane" înainte de plecarea în prima expediţie de după accident.

A făcut recuperare timp de 10 zile la un spital de specialitate din Azuga şi de acolo a urmat o adevărată luptă pentru el. „Am fost la Bucureşti în luna aprilie şi doctorul mi-a spus că s-au sudat bine oasele. Am fost la bazin, am folosit foarte mult bicicleta şi am mers la munte, pe Negoiu, unde m-am antrenat destul de mult. Cred că sunt pregătit să mă lupt din nou cu munţii. Nu o să forţez mai mult ca de obicei", a mărturisit Tulpan, chiar înainte de plecarea în expediţia pe McKinley, vârf pe care l-a cucerit în urmă cu câteva zile.  Oana Tulpan, soţia temerarului, ştie cel mai bine cum s-a recuperat acesta. Ea a povestit că primele clipe de după accident au fost cele mai grele momente din viaţa lor.

„Au fost clipe dificile pentru noi"

„A fost un şoc. Am avut, însă, mare încredere în soţul meu şi niciodată nu m-am gândit că el nu va reveni pe munţi. Sunt extrem de fericită că a reuşit să ducă la bun sfârşit această primă expediţie de după accident", a povestit Oana. Aceasta a găsit puterea să facă şi puţin haz de necaz, în legătură cu accidentul lui „Fane". „A fost o mică pauză, din toate punctele de vedere. Ne gândeam noi să ia o pauză, dar nu ne doream ca aceasta să fie din pricina unui accident. Recuperarea a durat vreo două luni. Apoi a urmat gimnastica medicală şi, uşor-uşor, şi-a revenit. Acum a reuşit şi asta e tot ce contează", spune soţia celui mai titrat alpinist sibian.

Succes total în Alaska

Zilele trecute, Tulpan a ajuns la baza vârfului american, de unde a şi trimis primul e-mail şi o fotografie realizată pe muntele care are o înălţime de 6.194 de metri, fiind cel mai înalt din America de Nord. „De 15 ani visam să ajung în Alaska. Am ajuns pe McKinley. Am făcut-o pe o vreme «superbă» şi un vânt de peste 80 de km/oră. Temperatura era de -40 de grade Celsius, cu ceaţă şi ninsoare. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă reuşita acestei ascensiuni, în urma accidentului suferit anul trecut: doctorilor, familiei, sponsorilor, Celui de Sus, care a ţinut cu noi, prietenilor şi soţiei mele Oana, care m-a sprijinit întotdeauna", spune Tulpan în mailul trimis. Ascensiunea s-a realizat la data de 2 iunie, la ora 16.00. Tulpan a ajuns pe vârf, cu colegul de echipă, Adi Andone. Revenirea în România a expediţiei condusă de „Fane" Tulpan este programată pentru această dimineaţă.

"Mi s-au pus opt şuruburi la spate. La început, mă ridicam câte un minut şi simţeam că ameţesc. Abia după vreo patru zile mi-am luat inima în dinţi şi am mers singur la baie.''
Teodor Tulpan alpinist

Palmaresul lui Teodor Tulpan

Rezultatele lui Teodor Tulpan au început să apară în 1996, când a cucerit vârful Lenin (7.134 de metri), din Munţii Pamir. În 1999, Tulpan a organizat o expediţie în Munţii Tien Shan, din Asia Centrală, unde a cucerit vârful Khan Tengri (7.010 metri) şi a stabilit recordul naţional de altitudine la lansarea cu parapanta (6.000 de metri). În 2003 a participat la o expediţie de pregătire în Munţii Anzi şi a urcat pe vârful Aconcagua (6.962 de metri).

În acelaşi an, în martie, a făcut parte dintr-o expediţie pentru cucerirea vârfului Everest (8.848 de metri), din Munţii Himalaya, iar în mai s-a lansat cu parapanta de la o altitudine de 7.080 de metri, îmbunătăţind recordul mondial de durată. Vârful Everest i-a stat la picioare la 22 mai 2003. Anul următor, a participat la o expediţie în Pakistan, având drept ţel cucerirea vârfului K2 (8.611 metri), însă a atins doar altitudinea de 7.400 de metri, fiind nevoit să se retragă din cauza vremii. În 2009, a participat la o expediţie sibiană, care a atins vârful Elbrus (5.633 de metri), din Munţii Caucaz şi în acelaşi an a atins vârful Kilimandjaro (5.885 de metri).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite