Dieta cu fructe de mare, bună pentru siluetă şi inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogate în vitamine, calciu şi minerale, aceste alimente asigură energia de care are nevoie corpul nostru Fructele de mare proaspete reprezintă o sursă excelentă de proteine, minerale şi

Bogate în vitamine, calciu şi minerale, aceste alimente asigură energia de care are nevoie corpul nostru

Fructele de mare proaspete reprezintă o sursă excelentă de proteine, minerale şi de vitamine precum complexul vitaminic B.

Un beneficiu al acestor alimente este conţinutul lor scăzut în grăsimi, colesterol şi sodiu. În general, fructele de mare sunt una dintre cele mai echilibrate alimente.

O dietă cu fructe de mare ajută în controlul greutăţii şi pe termen lung previne apariţia unor afecţiuni cardiace. În plus, o astfel de dietă este una dintre căile către un stil de viaţă sănătos.

Printre motivele pentru care aceste alimente se află în topul celor mai sănătoase produse se numără şi faptul că proteinele conţinute sunt mult mai uşor absorbite de organism. Acest lucru transformă fructele de mare într-o excelentă alegere alimentară pentru persoanele de toate vârstele. Peştele conţine aproximativ 17-25 la sută proteine, cu o valoare medie de 19g/100g.

Majoritatea oamenilor ţin cont de numărul de calorii conţinut de un aliment, însă mare parte din ei nu ştiu ce sunt caloriile cu adevărat. Caloriile conţinute de alimente asigură energia de care corpul are nevoie pentru a funcţiona.

Nutrienţii din alimente, care asigură energia organismului, sunt grăsimile (9 calorii/gram), car-
bohidraţii şi proteinele (4 calorii/gram pentru fiecare dintre cele două). Majoritatea varietăţilor de peşte sunt slabe în grăsimi, sub cinci la sută, în multe din cazuri chiar unu la sută grăsime.

Astfel, aproape toate varietăţile de fructe de mare asigură 100-200 de calorii/29g. Valoarea totală de grăsimi conţinută de fructele de mare este foarte scăzută şi în acelaşi timp bogată în acizi graşi polisaturaţi.

Modul de preparare a acestor produse favorizează, de asemenea, şi folosirea pe cât de puţin a grăsimilor. Astfel este indicată fierberea, înăbuşirea, prepararea la cuptor sau pe grătar, tocmai pentru a se evita adăugarea de grăsimi suplimentare.

Specialiştii afirmă că o creştere a consumului de peşte duce la reducerea aportului de calorii din mesele zilnice, precum şi a aportului de acizi graşi.

Evitaţi produsele afumate sau la conservă

Fructele de mare sunt, de asemenea, o sursă excelentă de minerale. Peştele este principala sursă de calciu. Oasele moi ale peştilor mici, precum sardinele şi somonul, conţin foarte mult calciu.

Alte minerale pe care fructele de mare le conţin sunt: zincul (în scoici şi crustacee), fierul (scoici şi creveţi), cuprul (homari, crabi şi scoici), potasiul (moluşte, midii şi scoici) şi iodul, fosfor şi seleniu, găsite în toate speciile de fructe de mare. *Există două tipuri de vitamine: solubile în grăsimi (A, D, E şi K) şi solubile în apă (vitamina C şi complexul de vitamine B). Vitaminele A şi D se găsesc în ficatul de peşte şi în cantităti mici în ţesutul gras de sub piele. Fructele de mare sunt de regulă slabe în grăsimi şi de puţine ori se consumă ficatul de peşte.

Astfel acestea nu reprezintă o sursă semnificativă de vitamine solubile în grăsimi. Chiar dacă sunt o sursă slabă în vitamina C, sunt în schimb surse excelente de vitamina B, în special B12, niacin şi B6. Fructele de mare proaspete au conţinut scăzut de sodiu. Pentru cei care au restricţie la această substanţă, fructele de mare sunt cea mai bună opţiune de aliment. Cu toate acestea trebuie să evitaţi peştele procesat, precum cel afumat sau la conservă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite