Dieta cu peşte creşte imunitatea organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştele constituie o importantă sursă de proteine, fiind unul dintre alimentele preferate în dietele de slăbire, susţin nutriţioniştii. Cele mai puţine calorii se

Peştele constituie o importantă sursă de proteine, fiind unul dintre alimentele preferate în dietele de slăbire, susţin nutriţioniştii.

Cele mai puţine calorii se regăsesc în carnea de şalău, ştiucă şi plătică, iar cele mai multe în hering, nisetru, scrumbie, stavrid şi somn. Medicul nutriţionist Laura Ene, de la centrul Eden Spa din Bucureşti, ne recomandă să consumăm peştele preparat la grătar sau fiert, deoarece se digeră mai uşor.

De ce este bine să consumăm peşte

Peştele are un conţinut ridicat de fosfor (implicat, alături de calciu, în formarea dinţilor şi a oaselor), calciu, iod, sodiu, potasiu, seleniu şi vitamine din grupul B, precum şi vitaminele liposolubile A şi D. Specialiştii spun că buna funcţionare a creierului nostru depinde de aportul de fosfor.

Studiile au demonstrat că bebeluşii ale căror mame au consumat peşte în perioada sarcinii şi a alăptării au avut o dezvoltare neuropsihică rapidă. Şi vârstnicii au de câştigat de pe urma consumului regulat al acestui aliment: astfel, 1-2 mese de peşte pe săptămână s-au dovedit a încetini instalarea declinului capacităţilor intelectuale induse de îmbătrânire.

Peştele gras - heringul, sardina, somonul, precum şi untura de peşte (obţinută din morun, ton sau calcan) reprezintă surse foarte bogate în vitamina D. Aceasta ajută la prevenirea apariţiei cariilor dentare, a tulburărilor nervoase, creşte imunitatea organismului şi contribuie la buna funcţionare a glandelor tiroidă, paratiroidă şi hipofiză. Ficatul unor specii de peşte oceanic precum morunul sau codul este deosebit de bogat în vitamina A, esenţială în procesul vederii.

Ea contribuie la menţinerea stării de sănătate a tegumentului, a dinţilor şi gingiilor, fiind, de asemenea, importantă pentru funcţia de reproducere şi pentru întărirea sistemului imunitar. Cea mai importantă şi mai apreciată calitate a cărnii de peşte rămâne însă conţinutul bogat în acizi graşi de tip omega trei (grăsimi sănătoase) şi care se regăsesc din abundenţă, în special la peştele oceanic gras precum somon, ton, hering, macrou, sardine, dar şi în păstrăv.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite