Detoxifierea de primăvară revigorează organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cură de primăvară, indicată pentru a scăpa de povara unor meniuri saturate de grăsimi şi carne, este aceea cu untişor, o "verdeaţă" pe care o putem procura din piaţă În lunile

O cură de primăvară, indicată pentru a scăpa de povara unor meniuri saturate de grăsimi şi carne, este aceea cu untişor, o "verdeaţă" pe care o putem procura din piaţă

În lunile de iarnă, organismul nostru a acumulat toxine din belşug! Carnea de porc, peştele afumat, cârnaţii, carnea procesată - împănată cu aditivi şi grăsime -, iată câteva alimente care au contribuit la depunerea acestui stoc de toxine în corpul nostru. Aşa se explică şi faptul că primăvara ne găseşte obosiţi, cu apetitul scăzut. Desigur, ficatul a suportat povara unor meniuri saturate de grăsimi şi carne.

Pentru revigorarea organismului trebuie să ne ocupăm, în primul rând, de detoxifierea sa. O cură în acest sens durează patru săptămâni, iar dieta pe care o selectăm ne oferă o revigorare aşteptată.

Iată câteva exemple: Un tonic pentru ficat îl obţinem din următoarele ingrediente: 4 linguri ulei de măsline presat la rece, 8 linguri de zeamă de lămâie, 6 căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel şi o lingură de ghimbir ras. Vom amesteca aceste ingrediente într-un blender până obţinem un "cocteil" spumos. Această cantitate o bem în întregime; de la prima porţie trebuie să ne obişnuim cu "aroma", deşi nu este prea grozavă. Contează efectul! O cură renumită pentru detoxifierea de primăvară este cea de untişor. Această "verdeaţă", cu frunzele cărnoase şi cerate, o procurăm din piaţă şi o adăugăm în salata verde, alături de ridichi şi mărar sau în ciorbele de zarzavat. Nutriţioniştii au constatat rezultatele formidabile ale dietei bogate în untişor, în combaterea hemoroizilor şi a varicelor. După această cură, s-a observat că circulaţia venoasă s-a îmbunătăţit în mod cert.

Năsturelul, indicat în anemii

Pentru medici a fost o surpriză plăcută să constate la pacienţii lor o îmbunătăţire generală a stării de sănătate şi după o cură de năsturel, o "verdeaţă" mai puţin cunoscută de orăşeni. Planta este valoroasă pentru vitaminele pe care le conţine (A, B1, B2, E şi C - cu un excelent aport de 140 mg). Şi mineralele se remarcă în categoria principalilor constituienţi ai plantei, adică iodul, zincul, magneziul şi fierul - câte 45 mg, dar supremaţia o deţine calciul cu 200 mg.

Cura de primăvară cu năsturel trebuie să dureze cel puţin patru săptămâni (sub formă de salată sau suc, amestecat cu sucul de morcovi, dacă vi se pare acrişor la gust). Sucul proaspăt poate fi combinat şi cu ceai de gălbenele, sunătoare, patlagină sau fructe de pădure. Această cură contribuie la o riguroasă "curăţenie de primăvară" a organismului de toxine şi la ameliorarea multor boli, printre care anemie, bronşită, eczeme, reumatism, litiază biliară şi urinară, tuberculoză şi parazitoze intestinale.

Reţeta săptămânii
Cremă de untişor cu nuci

Cantităţi: 250 g brânză de vaci, 500 g untişor, 200 g nuci, 2 linguri de iaurt, o lingură de margarină, pătrunjel şi mărar, după gust.

Preparare: Vom opări untişorul, fără să-l lăsăm în apa fiartă. După aceea, îl tocăm mărunt şi-l amestecăm cu celelalte ingrediente. Nucile vor fi, desigur, măcinate. Crema va fi asezonată cu mărar şi pătrunjel. O servim la micul dejun sau ca aperitiv.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite