VIDEO Delta Dunării, 20 de ani de rezervaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai tânăr pământ al ţării a aniversat ieri două decenii de când a devenit zonă protejată. Delta Dunării este unica deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei, eveniment care a avut loc la 1 septembrie 1990.

Mihai Baciu, unul dintre primii angajaţi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, înfiinţată în 1990, îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile dinaintea dezvoltării haotice a zonei protejate, ce reprezintă 2,5% din suprafaţa României.

„Aveam 23 de ani şi uniforma de agent ecolog mi se părea cea mai frumoasă din lume. Am fost la specializări în Franţa, Anglia, am apărut în ziare cu acea uniformă. Eram tineri, entuziasmaţi, o iubeam sau ne-am îndrăgostit de deltă", îşi aminteşte Baciu.

„Eram o familie şi eram respectaţi. Nu era ca acum, cu ziare, avocaţi. Băteam tot ce mişca, ce nu respecta legea. Am făcut rapid ordine printre braconieri. Nici ei nu erau ca acum, cu relaţii la oraş, pile, telefoane", adaugă Baciu.

Braconaj şi poluare

Lucrurile au început să se înrăutăţească însă în urmă cu nouă ani, când s-a schimbat şi organizarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. „Atunci s-a terminat cu controlul în deltă. Au rămas funcţionarii la birou şi au fost daţi afară agenţii de teren. A început jaful, braconajul masiv, poluarea, fiecare făcea ce voia. Au apărut alte organisme de control, dar a dispărut autoritatea", spune Baciu, care s-a numărat printre cei demişi în 2001.

Efectele n-au întârziat să apară. „Îmi pare rău să văd că după două decenii nu asistăm la o ameliorare. Sunt ameninţări antropice datorită unor dezvoltări haotice. Ridicarea nivelului de trai al unora a introdus în Deltă construcţii ce nu fac parte din arhitectura tradiţională", a declarat primul guvernator al rezervaţiei, Traian Gomoiu.

Actualul guvernator, Grigore Baboianu, spune că există proiecte pentru protejarea Deltei, dar nu şi bani. „Avem un deficit de fonduri şi de posturi, dar încercăm să obţinem cât mai mulţi bani europeni prin numeroasele proiecte pe care le avem. De la refacerea unor zone, până la protejarea unor specii aflate în pericol, cum ar fi vulturul codalb", a declarat acesta.

Delta, în cifre

- Suprafaţa: 580.000 de hectare între prima bifurcaţie a Dunării, litoralul Mării Negre, Braţul Chilia şi complexul Razim Sinoie.
- Populaţie: 14.583 de locuitori înregistraţi în cele 25 de aşezări.
- Locul 22 între deltele lumii şi locul 3 în Europa, după Volga şi Kuban.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite