Declaraţie şoc în Noua Zeelandă: Femeile câştigă mai puţin pentru că "sunt bolnave" o dată pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alasdair Thomson afirmă că p parte dintre femei îşi iau concediu "pentru că, o dată pe lună, nu se simt bine"
Alasdair Thomson afirmă că p parte dintre femei îşi iau concediu "pentru că, o dată pe lună, nu se simt bine"

Femeile sunt plătite mai puţin decât bărbaţii pentru că ele sunt absente "o dată pe lună" de la muncă, a declarat joi preşedintele uneia dintre cele mai importante federaţii patronale din Noua Zeelandă, Alasdair Thompson. Afirmaţia lui Thomson a provocat reacţii puternice în întreaga ţară.

Alasdair Thomson a fost întrebat joi dimineaţă, la postul de radio Newtalk ZB, despre statisticile care arată că femeile sunt plătite în medie cu 12 % mai puţin decât bărbaţii din Noua Zeelandă, la munca egală.

''Cine-şi ia cele mai multe zile de concediu de boală ? Femeile, în general'', a răspuns Thomson, director general al EMA (Employers and Manufacturers Association), preluat de AFP.

''De ce ? Pentru că, o dată pe lună, ele nu se simt bine, nu toate, ci unele'', a adăugat Thomson.

În continuare, preşedintele EMA a mai spus că femeile care au copii trebuie să îşi mai ia zile de concediu "pentru a se ocupa de ei uneori". "Astfel, productivitatea lor scade, dar nu este vina lor'', a afirmat patronul EMA, adăugând: ''Sunt dezolat. Nu-mi place să spun astfel de lucruri, deoarece se creează impresia că sunt misogin, dar acestea sunt faptele''.

În replică, preşedintele Federaţiei sindicatelor din Noua Zeelandă, care este o femeie, Helen Kelly, a cerut demisia imediată a lui Thomson. ''Este scandalos că se sugerează că diferenţa de salariu este cauzată de raţiuni fiziologice'', a declarat Helen Kelly pentru New Zealand Press Association.

La rândul lui, Consiliul naţional al femeilor a calificat comentariile lui Thomson ca fiind de-o ''absurditate totală''.

Într-un comunicat, preşedintele EMA a afirmat că îşi menţine declaraţiile, regretând doar că afirmaţiile sale sunt contrare ''corectitudinii politice''.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite