De la păcură la căldura pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul orăşenesc din Huedin este primul din judeţul Cluj care a obţinut finanţare prin programul „Casa Verde“. Spitalul din oraşul Huedin, care în prezent este încălzit cu păcură, va beneficia de o centrală geotermală pentru a obţine apă caldă.

Doar două proiecte din judeţul Cluj au fost aprobate în cadrul programului „Casa Verde" în urma ultimei sesiuni de înscrieri, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu.

 Unul dintre ele a fost câştigat de Primăria din Huedin şi vizează instalarea unor aparate ce folosesc căldura din sol pentru încălzirea apei menajere în spitalul din oraş.

Proiectul geotermal implică o investiţie în valoare de aproximativ 200.000 de lei, din care, 80% va fi suportată prin programul guvernamental, iar 20% din bugetul propriu al unităţii spitaliceşti.

„Încă nu ştiu dacă vom primi o parte din bani la începutul lucrărilor sau dacă suma se va achita în urma finalizării proiectului. În cazul celei de-a doua variante, vom putea demara lucrările doar anul viitor.

Pentru bugetul din acest an nu avem prevăzuţi banii", spune primarul localităţii, Mircea Moroşan. Huedinul este singurul oraş din Cluj care nu este racordat la o reţea de alimentare cu gaz.

Din acest motiv  o bună parte din încălzirea oraşului se face cu ajutorul unei centrale „pe rumeguş". Încălzirea şi alimentarea cu apă caldă a spitalului din Huedin se realizează în momentul de faţă cu păcură, iar bolnavii şi angajaţii spitalului au apă caldă cu program.

„Păcura este cel mai scump şi cel mai poluant combustibil. Dar este singura opţiune pe care o avem deocamdată", spune directorul spitalului din Huedin, chirurgul ­Ghe­o­r­ghe Pop.

Potrivit acestuia, iarna se consumă pentru căldură şi apă caldă, zilnic, câte 1.200-1.500 de litri de păcură pentru a acoperi nevoile spitalului cu 145 de paturi.

În prezent se cheltuiesc zilnic pentru apă caldă 675 de lei. Toate costurile legate de încălzirea apei calde cu păcură vor dispărea odată cu introducerea sistemului „verde".

Noul sistem va permite spitalului să renunţe la încălzirea pe bază de păcură.


Numai trei proiecte în Cluj

 În cadrul programului „Casa Verde", destinat instituţiilor publice, au fost aprobate până acum doar trei proiecte din Cluj. Primul aparţine Primăriei Turda. Alte două au primit undă verde săptămâna trecută, unul dintre ele fiind cel din Huedin. Cel de-al treilea aparţine primăriei din Corneşti, unde se va monta o instalaţie de încălzire şi de răcire cu energie geotermală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite