De ce ne temem când înaintăm în vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile şi bărbaţii au o percepţie diferită despre momentul în care se pot considera trecuţi de prima tinereţe. Şi temerile sunt altele. Câteva fire de păr alb, câteva riduri şi o musculatură nu tocmai tonificată sunt semne clare că prima tinereţe a trecut. Nu toţi reuşesc să se împace cu ideea

La cei 32 de ani ai săi, Maria A. spune că nu mai e tânără. Are deja fire de păr alb şi simte că organismul ei nu mai dă randamentul de acum câţiva ani. „Fiecare an care trece se simte. De pildă, acum slăbesc mult mai greu, simt imediat orice noapte nedormită. De vreo doi ani, de când mi-au apărut primele fire de păr alb, care se înmulţesc, nu mai am cum să mă simt tânără", povesteşte femeia.

Citiţi şi: Femeile regretă mai mult ca bărbaţii relaţiile eşuate

„Nu cred în ideea că «eşti aşa cum te simţi». Şi chiar dacă aş crede, la câte se întâmplă în ziua de azi, la câte griji ai pe cap, parcă te-ai născut bătrân", mai afirmă Maria. Spune că munceşte adesea peste program, că nu are timp de ea şi că, în aceste condiţii, cu greu îşi poate menţine „spiritul tânăr". Mai mult, femeia, care lucrează la o multinaţională, nu priveşte cu prea multă încredere viitorul. Cum se vede peste cinci ani? „Cu şi mai multe fire de păr alb, cu riduri, mereu obosită şi fără chef de viaţă", răspunde ea. O sperie mai ales ideea că aspectul său fizic va avea de suferit. Nu ­este căsătorită şi nici implicată într-o relaţie şi se gândeşte că, dacă o ţine tot aşa, nici nu va ajunge în faţa altarului.

Cu gândul la sănătate

Dacă Maria se consideră „un pic trecută" la numai 32 de ani, Dan R., care are 56 de ani, nu se simte bătrân, deşi „vârsta îl recomandă altfel", după cum spune el. Recunoaşte că se teme din ce în ce mai mult de trecerea anilor. „Mă gândesc la ce va urma. Chiar dacă tu, în sinea ta, nu te simţi bătrân, organismul începe să te avertizeze că e pe cale să dea rateuri", spune bărbatul. „Soţia mea îşi face şi ea griji. Mă întreabă, câteodată, ce-o să facem noi peste 10 ani. Copiii noştri sunt plecaţi din ţară. Am rămas cam singuri. Avem ­rude, dar stau departe de noi, la circa 300 de kilometri. Probabil că ne va fi greu", mai spune Dan.

Mai înfiorătoare decât moartea

De altfel, un studiu făcut anul trecut de cercetătorii britanici arată că din ce în ce mai mulţi oameni se tem că, odată cu bătrâneţea, îşi vor pierde independenţa, ceea ce este mai înfiorător decât moartea în sine. Peste două treimi dintre britanici au declarat, în cadrul unui sondaj făcut de Fundaţia Disabled Living, că se tem că vor deveni o povară pentru familie sau pentru prieteni, notează cotidianul „The Daily Telegraph".75% au declarat că temerea lor principală nu este că vor muri, ci că se vor îmbolnăvi odată cu trecerea timpului. Gândul că ar putea ajunge dependenţi de o infirmieră este, de departe, cel mai greu de acceptat.

În plus, în contextul crizei economice, din ce în ce mai mulţi oameni care au trecut de prima tinereţe îşi fac griji legate de situaţia lor financiară, gândindu-se că ceea ce au încercat să agonisească de când se ştiu nu le va permite un trai decent în ultimii ani de viaţă.

„Orice om îşi doreşte să deţină controlul asupra propriei vieţi, să poată face singur lucrurile de care are nevoie", a explicat Christine Shaw, de la Fundaţia britanică Disabled Living. „Faptul că înaintezi în vârstă nu ar trebui să fie un motiv pentru care să-ţi părăseşti locuinţa sau să ai o viaţă de o calitate mai scăzută. Pur şi simplu, oamenii în vârstă au nevoie de un pic de ajutor", a continuat aceasta, adăugând că nu întotdeauna grijile celor care simt că îmbătrânesc sunt întemeiate.

România îmbătrâneşte

Studiile arată că în ţara noastră procesul de îmbătrânire va fi tot mai accelerat. Potrivit estimărilor, în anul 2050 o treime din populaţie va avea peste 65 de ani, punându-se problema modului în care vor fi susţinute financiar aceste persoane. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, vârsta medie a populaţiei României a crescut de la 38,8 ani, în anul 2006, la 39,5 ani, în 2009, aceasta caracterizând ţările cu o populaţie „adultă".

Populaţia feminină, cu o vârstă medie de 40,9 ani, a fost, în 2009, mai îmbătrânită decât cea masculină cu 2,9 ani. Durata medie a vieţii a continuat să crească, valorile actuale (69,7 la bărbaţi şi 77,1 ani la femei) fiind superioare celor din 2006, atât per total, cât şi pe sexe. Pentru populaţia feminină, cât şi pentru cea masculină, durata medie a vieţii a crescut cu 1,3 ani, respectiv 1,0 ani. Conform Băncii Mondiale, speranţa de viaţă era în anul 2008
de 73 de ani.

Îngrijorări de la primele fire albe

Reprezentantele sexului feminin se consideră bătrâne începând de la vârsta de 29 de ani, jumătatea vârstei la care bărbaţii încep să aibă aceeaşi părere despre ei înşişi. Aşa arată un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie. Potrivit cercetării, publicate la sfârşitul săptămânii trecute de cotidianul „The Daily Mail", un sfert dintre femei spun că se simt bătrâne din momentul în care constată că au fire de păr alb.

Totodată, 10% afirmă că au această senzaţie în momentul în care văd că pielea lor începe să-şi piardă din fermitate. Spre deosebire de ele, 66% din bărbaţi se simt tineri atât timp cât se descurcă destul de bine în dormitor. În momentul în care apar primele semne că sunt probleme, situaţia se schimbă. De asemenea, 22% din domni încep să se considere drept buni de încadrat la vârsta a treia când încep să se arate nemulţumiţi de volumul muzicii dintr-un bar sau dintr-un local.

Psihologii de la Universitatea Lancaster sunt de părere că diferenţele dintre ­sexe privind momentul în care se poate vorbi de îmbătrânire apar din cauza presiunii societăţii. Femeile se simt „trecute" dacă nu corespund unui ideal vehiculat de mass-media. Atunci când constată că nu au nimic în comun cu modelele care apar pe copertele revistelor sau în emisiunile televizate consideră că nu mai sunt tinere, şi nici frumoase. Bărbaţii, care nu sunt catalogaţi în mod obligatoriu după înfăţişare, refuză să se comporte în conformitate cu vârsta lor până ce ajung la 60 de ani.

25% din femei se simt bătrâne în momentul în care constată că au fire de păr alb.

66% din bărbaţi încep să nu se mai simtă tineri când au probleme de natură sexuală.

Pentru orice frică există o soluţie

Bărbaţii încep să-şi facă probleme când nu mai au performanţe în dormitor



Femeile şi bărbaţii nu percep diferit doar primele semne referitoare la îmbătrânire, ci şi problemele legate de trecerea anilor. Un studiu făcut anul trecut în 12 state de compania britanică de Asigurări de Sănătate ­Bupa arăta că femeile sunt cele care îşi fac cele mai multe griji legate de îmbătrânire. Ceea ce nu înseamnă ­însă că n-au şi bărbaţii temerile lor. De pildă, o altă cercetare, realizată relativ recent de compania L'Oreal UK, arăta că vânzările de produse cosmetice pentru bărbaţi au o rată de creştere de două ori mai mare decât cea înregistrată pe piaţa feminină.

Acest fenomen este cauzat de dorinţa bărbaţilor de a arăta mai bine la interviurile pentru găsirea unui loc de muncă, dar şi de frica de bătrâneţe. Mai mult, majoritatea covârşitoare a domnilor (82%) declară că nu există niciun produs cosmetic care ar putea să îi facă să se simtă jenaţi atunci când îl cumpără. Psihologii şi psihiatrii citaţi de site-ul ­www.caring.com spun că, deşi temerile celor două sexe privind îmbătrânirea sunt diferite, există soluţii pentru rezolvarea sau măcar pentru atenuarea lor.

Temerile care pun femeile pe jar

1 Pierderea frumuseţii.

Specialiştii americani în geriatrie au constatat că femeile sunt îngrozite de gândul că li se lasă sânii, că pielea lor devine flască şi că „fac burtică". Gerontologul Laurie Jacobs, de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, spune că pe lângă faptul că pot apela la chirurgia estetică, pot recurge şi la metode mai simple: respectarea orarului de somn şi ajustarea dietei.

2 Singurătatea.

Femeile se gândesc cu groază că ar putea rămâne singure pe lume, că soţul va muri înaintea lor şi că, dacă nu stau aproape de copii, şi vizitele acestora vor fi foarte rare. Psihologii sunt însă de părere că, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, chiar dacă au mai puţine legături cu cei din ur, acestea sunt mai puternice. „Aceste relaţii câştigă în materie de încredere", explică psihologul Eva Kahana de la Universitatea Case Western Reserve (SUA).

3 Dependenţa de familie.

Dacă mai toată viaţa lor au încercat să-i sprijine pe cei din jur - şi-au crescut copiii, şi-au îngrijit soţii şi familia - când simt că nu mai sunt tinere, femeile se gândesc imediat că vor deveni o povară pentru cei apropiaţi. Psihologul Eva Kahana spune însă că acest lucru poate fi evitat, prin planuri făcute din timp.

"Femeile sunt, întotdeauna, îngrijorate cu privire la aspectul lor fizic, pe care îl asociază cu statutul lor."
Laurie Jacobs
gerontolog american

Grijile care nu le dau pace bărbaţilor

1  Impotenţa.

 „Când libidoul începe să scadă sau când lucrurile nu mai merg la fel de bine ca înainte, bărbaţii se simt jenaţi, dacă nu chiar umiliţi", afirmă psihiatrul Ken Robbins, profesor la Universitatea din Wisconsin (SUA).  Medicii afirmă însă că astfel de probleme de sănătate sunt însoţite, iar în anumite cazuri chiar determinate, de alte disfuncţii, cum ar fi cele de natură cardiacă sau un nivel al colesterolului peste limita superioară admisă.

2 Retragerea din activitate.

Bărbaţii încep să-şi facă foarte multe griji în momentul în care ies la pensie. Le vine greu să se obişnuiască. Specialiştii în geriatrie spun că, pentru mulţi domni, pensionarea este ca o lovitură puternică primită în orogoliu. Soluţia? Psihologii spun că bărbaţii pot trece mult mai uşor peste acest lucru dacă se implică în continuare în activităţi în care au dat randament de-a lungul vremii.

3 Pierderea facultăţilor mintale.

La fel ca femeile, bărbaţii se tem că şi-ar putea pierde independenţa. Dar, mai mult decât reprezentantele sexului feminin, se tem că şi-ar putea pierde minţile în adevăratul sens al cuvântului. Medicii dau însă asigurări că un stil de viaţă sănătos reduce riscul dezvoltării unor astfel de boli.

"Când începe să le scadă libidoul, bărbaţii se simt jenaţi, dacă nu chiar umiliţi."
Ken Robbins
psihiatru american

Fericirea vine la pensie

image

Cei care se retrag din activitate au mai mult timp pentru ei



Oamenii de ştiinţă susţin că persoanele în vârstă nu au de ce să se îngrijoreze, ba chiar au o veste bună pentru toată lumea: devenim mai fericiţi pe măsură ce trec anii. Mai mult, ne vom simţi foarte bine când vom avea între 70 şi 80 de ani, arată o cercetare făcută recent de specialiştii de la Universitatea ­College din Londra, notează „The ­Daily Mail". Studiul vine să infirme mitul că majoritatea oamenilor ajung să sufere de aşa-numitul sindrom Victor Meldrew când îmbătrânesc. Meldrew a fost un personaj dintr-o comedie produsă de BBC care întruchipa bătrânul morocănos, care a devenit, în percepţia publicului, emblematic pentru persoanele de vârsta a treia.

Cercetătorii spun însă că începând de la vârsta mijlocie devenim din ce în ce mai fericiţi, beneficiind de cei mai frumoşi ani după ce ieşim la pensie. Potrivit rezultatelor studiului, nivelul stresului începe să scadă pornind de la vârsta de 22 de ani, ajungând la cea mai mică valoare în jurul vârstei de 85 de ani. Cu toate acestea, grijile nu ne dau pace până în preajma vârstei de 50 de ani. „Adolescenţii şi tinerii adulţi tind să fie, în medie, fericiţi, această stare pare să dispară încetul cu încetul până când se atinge vârsta mijlocie - probabil că la mijloc sunt responsabilităţile pe care fiecare le are -, după care fericirea revine", a explicat profesorul Lewis Wolpert de la Universitatea College din Londra.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite