De ce ne ofensează degetul mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gesturile care au conotaţii jignitoare diferă de la o ţară la alta, însă majoritatea europenilor văd în ridicarea degetului mijlociu o insultă. Primii care au arătat degetul mijlociu pentru a-şi provoca adversarii au fost englezii, cu toate că alte povestiri îi indică pe greci ca fiind „pionierii“ gestului.

În ciuda globalizării lumii audiovizuale şi a bombardamentului informaţional, gesturile sunt la fel de eficiente ca atunci când au fost inventate, în urmă cu multe secole. Site-ul cafebabel.com a făcut un ghid despre gesturile care, dacă ar fi făcute de un turist în ţările europene, ar putea provoca probleme. Spre exemplu, dacă sunt folosite două degete ţinute în formă de „V" pentru a cere două cafele în Londra, cu dosul palmei către ospătar, se poate stârni un adevărat scandal.

Explicaţia? În perioada războaielor medievale, atunci când francezii capturau arcaşi englezi, faimoşi pentru îndemânarea lor, le tăiau degetele mijlocii şi arătătoare ca să nu mai folosească niciodată arcul. De aceea, şi acum, suporterii de fotbal francezi îi provoacă pe cei englezi arătându-le cele două degete şi zâmbindu-le rău­tăcios. 

Origini disputate

Conform unei alte versiuni a povestirii, soldaţii francezi le tăiau arcaşilor doar degetul mijlociu. Soldaţii britanici care reuşeau să scape de această tortură şi continuau să lupte le arătau degetul mijlociu adversarilor ori de câte ori nimereau ţinta, în semn de dispreţ şi pentru a-i provoca. Indiferent de origini, procedeul a devenit arhicunoscut pentru europeni, pentru americani, dar şi pentru toate celelalte popoare colonizate de europeni, notează sursa citată.

Alte teorii îl indică pe dramaturgul grec Aristofan, faimos pentru comediile sale, ca fiind „tatăl degetului mijlociu". Se spune că, pentru a provoca pe cineva, îşi ţinea degetul mijlociu în dreptul penisului şi, de-atunci, simplul gest de a arăta acest deget a devenit echivalent cu a arăta organul sexual. Iar acum, această semnificaţie este valabilă pentru unguri, suedezi, portughezi şi români.

Italienii, lideri la gesturi obscene

Un alt gest provocator foarte cunoscut în Spania este „el corte de manga", adică îndoirea mâinii de la cot, după ce mâna opusă este dusă la încheietura cotului, şi ridicarea acesteia cu pumnul strâns. Acest gest datează de mii de ani, când sabinii, care locuiau în centrul Italiei antice, l-au inventat pentru a-i insulta pe romanii invadatori fără ca aceştia să-şi dea seama. Cu timpul, romanii au realizat semnificaţia gestului, care a rămas o insultă până în zilele noastre. 

Italienii, cunoscuţi în toată lumea pentru expresivitatea limbajului corpului, au inventat o altă formă foarte populară de jignire prin gesturi. Cea mai umilitoare este aceea prin care o persoană îşi ridică bărbia, teoretic udă, şi face un gest cu dosul palmei ca şi când ar vrea să-şi stropească interlocutorul, lăsând să se înţeleagă faptul că ceea ce spune acesta nu prezintă niciun interes. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite