Cursa spre fundul oceanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Submarinul chinezesc Jiaolong s-a scufundat la peste 5.000 de metri în Oceanul Pacific. Echipajul format din trei oameni al submersibilului Jiaolong a reuşit, în urmă cu câteva zile, să preleveze mostre de minereu din Pacific, în cadrul unei misiuni care a durat nouă ore.

Submarinul Jiaolong, denumit aşa după un dragon de mare mitic, a atins,în urmă cu câteva zile, adâncimea de 5.057 metri sub nivelul mării, informează agenţia Ria Novosti. Această performanţă face din China a cincea ţară care dispune de tehnologia necesară submersiilor la adâncimi mai mari de 3.500 de metri, celelalte patru fiind Statele Unite ale Americii, Rusia, Franţa şi Japonia. 

Click pe foto pentru a vedea comparaţia intre submarinele care au atins cele mai mari adâncimi in scufundări de cercetare



Experţii chinezi susţin că la adâncimea de 5.000 de metri submarinul lor poate cerceta peste 70% din fundul oceanului. Dar ţinta lor este să depăşească 7.000 de metri, mai ales că Jiaolong a fost special proiectat pentru scufundări la această adâncime.

Iar la 7.000 de metri, spune Xu Qinan, şeful echipei de proiectare, „putem explora 99% din fundul oceanului". Pregătirile pentru această scufundare vor începe, cel mai devreme, în anul 2012. Până atunci, în perioada imediat următoare, vor fi realizate noi teste pentru „aprofundarea cercetărilor ştiinţifice şi verificarea ulterioară a diferitelor funcţiuni ale submersibilului", relatează ANSA. Aceeaşi sursă subliniază, însă, că experimentul chinezilor are loc pe fondul unor tensiuni în Pacificul Meridional, zonă oceanică revendicată în acelaşi timp de Vietnam, Filipine, Malaysia, Brunei şi Taiwan.

Misiune în Groapa Marianelor

Submersii spectaculoase cu oameni la bord au mai fost de-a lungul timpului. În 1984, submarinul franţuzesc Nautile a atins adâncimea de 6.000 de metri. Performanţa francezilor a fost egalată de ruşi în 1987, cu Mir, dar au fost întrecuţi de japonezi în 1989. Atunci, submarinul Shinkai a coborât până la 6.500 de metri.

Recordul absolut datează de peste cinci decenii. În 1953, batiscaful italian Trieste folosit de marina americană a atins adâncimea de 10.911 metri. Batiscaful, însă, diferă de submarin, în sensul că în timpul submersiei rămâne în permanenţă legat de nava-mamă. 

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite