Cum te îmbătrânesc genţile grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate dintre femei suferă de dureri de spate din cauza genţilor prea voluminoase. Mai nou însă şi bărbaţii au astfel de neplăceri. În funcţie de dimensiunea şi de greutatea genţii, te poţi alege cu artrită, hernie de disc şi dureri de genunchi, spun specialiştii.

Plină cu telefoanele mobile, portofelul, trusa de machiaj, umbrela, agenda, cartea pe care o citeşti şi poate şi o sticlă cu apă, geanta pe care o porţi pe umăr cântăreşte aproape trei kilograme. Din cauza acestei greutăţi tot mai multe persoane se plâng de dureri, precizează un studiu citat de cotidianul britanic „The Daily Mail". Inclusiv bărbaţii.

„Genţile grele ale bărbaţilor, care cântăresc, în medie, 6,2 kilograme, pun presiune asupra corpului, ceea ce poate duce la dureri, la o postură nefirească şi la alte probleme de sănătate", spune Rishi Loatey, de la Asociaţia britanică de chiropractică (o tehnică de manipulare a vertebrelor din regiunile cervicală, dorsală şi lombară). „Am observat o creştere a numărului de pacienţi care prezintă dureri de gât şi de spate din cauză că poartă în mod frecvent o geantă foarte grea", adaugă acesta. Iată efectele asupra corpului:

1 Gât - Când porţi geanta, gâtul se apleacă, pentru a ajuta la transportul şi la balansarea greutăţii. Acest lucru produce tensiune asupra părţii care poartă greutatea şi compresie pe partea opusă. Acesta este locul în care se întâlnesc nervii - formând plexul brahial -, înainte de a ajunge la braţ. Tensiunea duce la dureri de gât şi la inflamarea muşchilor.

2 Umeri şi spate - Umărul care poartă greutatea este rotit şi ridicat tot timpul, explică fizioterapeutul Russell Stocker. Acest lucru afectează muşchii care „sunt traşi" spre partea de sus a spatelui, omoplaţii şi pe cei care sprijină coloana vertebrală. În timp poate apărea artrita. Purtarea unei genţi grele poate duce însă şi la hernie de disc.

3 Braţe
- Acestea rămân statice în timpul mersului pentru a putea ţine greutatea în echilibru, ceea ce înseamnă un efort în plus pentru a te mişca. Nervii braţelor pot fi iritaţi de presiunea genţii şi pot cauza dureri cronice.

4 Şolduri şi picioare
- Pe termen lung, femeile pot dezvolta artrită din cauza creşterii presiunii. „Mergi diferit când ai o geantă grea, ceea ce schimbă modul în care forţele acţionează asupra sistemului osos", spune fizioterapeutul.

Ce poţi face

Limitează greutatea şi încearcă să o distribui în mod egal. Dacă nu vrei să porţi un rucsac, măcar pune lucrurile în două genţi. Poartă geanta cât mai puţin şi mut-o de pe un umăr pe altul. De asemenea, cele cu barete late vor distribui mai bine greutatea pe umăr.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite