Cum suportă deţinuţii canicula de după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnaţii de la Jilava caută metode ingenioase pentru a scăpa de căldura insuportabilă. Gardurile din beton şi sârmă ghimpată, gratiile şi uşile din fier, care îi separă pe condamnaţi de societate, nu îi apără şi de caniculă pe criminalii şi pe tâlharii din puşcărie.

Temperaturile mari le dau şi deţinuţilor dureri de cap şi îi fac să caute metode cât mai eficiente pentru a se răcori. „Vorba aia, că suntem «la răcoare», nu e valabilă deloc. Este de pe vremea când hoţii erau băgaţi în beciurile de la posturile de poliţie de pe la sate. Şi când zic «hoţi», mă refer la orice fel de infractori, că aşa ne zicem noi între noi, indiferent de faptă", explică Aurel (59 de ani), unul dintre cei mai bătrâni condamnaţi închişi la Penitenciarul Jilava. El se mândreşte cu faptul că şi-a ispăşit una dintre pedepse în Fortul 13 Jilava, unde au fost închise şi executate personaje celebre, precum Mareşalul Antonescu sau criminalul în serie Ion Rîmaru.

Aurel mai spune că înainte de Revoluţie „aveai de ce să te plângi în închisoare, nu acum, când se face puşcărie cu coca-cola şi televizor". „Adevărul e că atunci nici nu vedeai soarele. După ce a evadat unul, au bătut toate ferestrele în cuie. Acum, copiii ăştia care nu ştiu ce înseamnă «pârnaia» adevărată se vaită de orice", mai spune „veteranul".

Cea mai călduroasă vară, cea din 2007

Pentru a suporta mai uşor căldura, cei mai mulţi deţinuţi îşi udă prosoapele cu apă rece şi le ţin pe umeri până când acestea se usucă, alţii fac duşuri reci cât pot de des. Cu toate că temperaturile depăşesc deja 35 de grade, deţinuţii cu ştate vechi de la Jilava spun că nu este atât de cald şi că au trecut prin veri şi mai călduroase. „Acum nici nu prea ne agităm cu răcoritul, că nu este atât de cald. Deocamdată mai udăm un prosop, mai stăm cuminţi la umbră, udăm podeaua. De la jumătatea lui iulie încolo încep să ne «rupă» căldurile", spune Marin, poreclit Bobi, alt puşcăriaş de la Jilava.

El este de opt ani „chiriaşul" penitenciarului de lângă Bucureşti şi spune că cea mai călduroasă vară pe care şi-a petrecut-o aici a fost cea de acum patru ani. „E nasol, mai ales aici, la etaj, unde bate soarele toată ziua. Oricum, cea mai «periculoasă» vară a fost vara lui 2007. Nici să ieşim la muncă nu ne mai venea, simţeam că ne topim", îşi aminteşte bucureşteanul. 

Nici Sandu, un deţinut în vârstă de 50 de ani, care este închis de doi ani la Jilava, nu prea suportă căldura. Pentru a se răcori, el face duşuri reci ori de câte ori are ocazia şi bea multe lichide.„Ne descurcăm cum putem. Cât e apă la chiuvetă, ne mai stropim, mai facem un duş rece. Avem frigider pe secţie, unde putem să ne ţinem băuturile, răcoritoare bineînţeles, şi încercăm să nu facem prea mult efort", spune Sandu, originar din cartierul bucureştean Crângaşi.

Norocoşii de la parter

Deţinuţii mai norocoşi, ca Iulian (51 de ani), care stau în secţia întâi, situată la parter, nu au probleme atât de mari cu căldura. „Suntem bine poziţionaţi aici. La noi în cameră nu prea bate soarele, aşa că nu suferim atâta din cauza caniculei. În plus, uşile de la camere sunt lăsate deschise acum, pe timp de vară, aşa că se mai face şi un pic de curent", spune bărbatul închis de trei ani.

image

"E nasol, mai ales aici, la etaj, unde bate soarele toată ziua. Oricum, cea mai «periculoasă» vară a fost în 2007, când nici să ieşim la muncă nu ne mai venea.''
Bobi (33 de ani) închis de 8 ani

"Cât e apă la chiuvetă, ne mai stropim, mai facem un duş rece. Avem frigider pe secţie, unde ne ţinem băuturile, răcoritoare bineînţeles.''
Sandu (50 de ani), închis de 2 ani

image

Părerea Expertului: Echilibrul interior se schimbă şi pot apărea agresivităţi

Hanibal Dumitraşcu psiholog

Este bine cunoscut faptul că, în general, temperaturile ridicate produc o stare de agitaţie, de disconfort, nu numai fizic, ci şi mental. Echilibrul interior se schimbă din această cauză şi câteodată apar şi comportamente agresive sau chiar autoagresive. Acest lucru se întâmplă şi din cauză că scade foarte mult capacitatea de autocontrol. Dacă vorbim despre persoanele care se află în detenţie, aceste simptome se amplifică. Trebuie să ţinem cont de faptul că persoanele care sunt acolo, mai ales recidiviştii, care au la activ mai multe condamnări, sunt mult mai irascibili.

image

Aceşti indivizi reacţionează foarte rapid la stimuli exteriori şi sigur că problemele care pot apărea în puşcării în urma caniculei sunt deosebite. Se poate ajunge de la cazuri individuale de violenţă până la violenţe în grup.Sunt cunoscute cazurile de violenţă în grup din închisorile din America de Sud din perioada de vară. Acestea sunt provocate de faptul că deţinuţii suportă cu greu, atât fizic, cât şi psihic, temperaturile foarte ridicate care se înregistrează în această zonă în timpul verii. 

Ferma „eco" de la Jilava

Deţinuţii de la Jilava au posibilitatea să muncească la ferma ecologică amenajată în incinta puşcăriei. Astfel, pot ieşi la aer şi se pot răcori. „Toate legumele pe care le cultivăm aici sunt eco. Pentru creşterea lor nu folosim nimic altceva decât apă", spune cel care se ocupă de buna desfăşurare a activităţii fermei, inginerul agronom Mihail Gheorghe. El are în grijă zeci de puşcăriaşi, pe care trebuie să îi coordoneze şi să îi supravegheze în timp ce udă, culeg sau plantează legumele ecologice. Printre agricultorii de ocazie de la Jilava se numără şi Con­stantin (37 de ani), care ispăşeşte o pedeapsă de 15 ani pentru trafic de droguri. El spune că a ales să iasă la muncă pentru că are numai de câştigat. „Primesc bani la sfârşitul lunii, 130-150 de lei, şi mi se scade şi din pedeapsă: cinci zile pentru o lună muncită."

Mădălin: „Ar trebui să ne pună aer condiţionat"

Mădălin vrea ca şefii puşcăriei să-i scape de căldură 

Cei mai spirituali dintre deţinuţii de la Jilava au găsit soluţia salvatoare şi au propus-o şi conducerii închisorii. Unul dintre glumeţii de pe secţia a doua, Mădălin (25 de ani), originar din comuna Jilava şi închis de cinci luni pentru tâlhărie, le-a cerut gardienilor un aparat de aer condiţionat.  „Nu avem ce face ca să scăpăm de canicula asta. E prea cald ca să ne mai răcorim cu un pahar de apă sau cu evantaiul. Să ne aducă domne' un aer condiţionat aici, că suntem şi 20 de inşi în cameră", a sunat cererea tânărului, la fel de amuzantă ca mesajul de pe tricoul său - „Don't sweat it" („Nu îl transpira").

Pot petrece mai mult timp în curte

Unii dintre colegii lui de cameră au găsit soluţii şi mai avantajoase pentru ei. „Acum când vine vara şi e cald tare, să ne graţieze domne', să nu ne mai chinuim p-aici", a sunat varianta fantezistă a „hoţilor" de la camera 203. Chiar dacă nu le pot onora cerinţele, reprezentanţii închisorii le oferă deţinuţilor câteva facilităţi pe perioada verii.

image

„Se măreşte perioada de timp pe care o pot petrece în curtea închisorii. Se face o mai bună aerisire a camerelor prin deschiderea uşilor şi ziua şi noaptea, rămânând încuiate doar gratiile, şi li se oferă posibilitatea deţinuţilor de a-şi ţine băuturile la frigider", a explicat reprezentantul penitenciarului, Marian Digă. El a mai spus că, atunci când e caniculă, se scurtează şi ziua de lucru pentru cei care ies la muncă.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite