Cum să calculezi parcarea perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Pentru cei care se tem să-şi „înghesuiască" maşina într-un loc de parcare foarte strâmt, oamenii de ştiinţă au creat o formulă matematică menită să-i ajute să calculeze parcarea perfectă, scrie „The Daily Telegraph".

Ecuaţia este rezultatul colaborării dintre constructorul britanic de automobile Vauxhall Motors şi profesorul de matematică Simon Blackburn, de la Univesitatea London's Royal Holloway College. Calculul realizat de acesta face ca şi cele mai complicate parcări laterale cu spatele să devină floare la ureche.

Ecuaţia ia în calcul diverse distanţe specifice ale maşinii pe care vrem să o parcăm - ampatament, distanţa de la axul roţii din faţă până la botul maşinii etc. -, dar şi ale automobilului lângă care vrem să intrăm - lăţimea acestuia, de pildă.

Ecuaţia a fost dată publicităţii după ce un sondaj comandat de Vauxhall a arătat că 57% din şoferii chestionaţi nu au încredere în abilităţile lor într-ale parcării, iar 32% mai degrabă ar lăsa maşina mai departe de locul în care vor să ajungă sau într-o parcare cu taxe mai mari, în loc să încerce manevre complicate într-un spaţiu mic.

„Parcarea e o acţiune pe care cei mai mulţi dintre noi o fac în fiecare zi şi suntem adesea frustraţi dacă nu ne iese. A fost oportunitatea perfectă de a arăta cum putem aplica matematica pentru a înţelege ceva atât de uzual", explică profesorul Simon Blackburn.

No title

r = raza descrisă de autoturism când virează
l = ampatamentul – distanţa dintre cele două osii ale maşinii
k = distanţa de la axul roţii din faţă până la botul maşinii
w = lăţimea maşinii parcate alături de maşina dumneavoastră
*Formula redă diferenţa minimă dintre lungimea locului de parcare şi lungimea maşinii dumneavoastră, astfel încât aceasta să poată fi parcată în siguranţă

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite