Cum să-ţi menţii creierul în formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă susţin că există câteva trucuri cu ajutorul cărora poţi să ai mereu o minte ascuţită şi rezultate pe măsură. Cercetătorii afirmă că oamenii care-şi folosesc creierul într-un mod eficient au locuri de muncă mai bune, relaţii mai armonioase şi vieţi mai fericite.

Cei care tânjesc după o situaţie mai bună atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală trebuie să urmeze doar câteva sfaturi care duc la o funcţionare mai bună a creierului, majoritatea ­fiind axate pe îmbunătăţirea memoriei. Aşa afirmă psihologul britanic Tracy Packiam Alloway în cartea sa recent apărută „Training Your ­Brain For Dummies" („Antrenarea creierului pe înţelesul tuturor", în trad.). Iată şi câteva dintre sfaturile psihologului, care conduce Centrul pentru memorie şi învăţare de la Universitatea din Stirling, Marea Britanie:

Vorbeşte repede!  Potrivit psihologului, rapiditatea cu care vorbeşti poate avea un efect-minune asupra memoriei de scurtă durată.

Dezvoltă-ţi vocabularul! Când vor să folosească un anumit cuvânt, multe persoane ajung în situaţia de a spune „îmi stă pe limbă, dar am uitat cum se spune". O soluţie constă în folosirea unui vocabular cât mai variat şi a sinonimelor. Astfel, creierul nu va mai intra în impas.

Solicită-ţi memoria! Tracy Packiam Alloway susţine că un simplu joc de genul „numeşte în gând 30 de animale în 30 de secunde, apoi numeşte doar animale care încep cu litera «a»" te poate ajuta să-ţi dezvolţi memoria, iar creierul va da un randament mai mare pe viitor. Asta pentru că ­este obişnuit să fie pus în situaţia de a face legături rapide.

Rezolvă în gând!
Uneori, când vorbeşti despre o problemă pe care o ai de rezolvat poţi distruge procesul de creativitate. Studiile au arătat că acesta funcţionează mai bine dacă nu spui cu voce tare ce ai de făcut. Cercetătorii au arătat că soluţia vine în urma unui proces ce funcţionează automat. Ca atare, e bine să eviţi să vorbeşti despre problema în sine, lăsând creierul să-şi facă treaba.

Schimbă ruta! Deşi poate părea amuzant, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care nu merg mereu pe acelaşi drum spre casă au o stare psihică mult mai bună. Sunt mai energice, iar creierul lor funcţionează mai bine.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite