Cum îţi influenţează mâncarea dispoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de ciocolată nu vă îmbunătăţeşte mereu starea de spirit
Consumul de ciocolată nu vă îmbunătăţeşte mereu starea de spirit

Expresia „eşti ceea ce mănânci“ vă este probabil familiară. Totuşi, e adevărat că mâncarea din farfurie îţi schimbă starea de spirit? Anumite alimente stimulează producerea unor substanţe ce ar putea avea efecte asupra creierului, dar, de obicei, acestea nu sunt de ajuns pentru ca diferenţa să fie perceptibilă.

Oamenii de ştiinţă spun că teoria existenţei unei conexiuni între ceea ce consumăm şi modul în care ne simţim este plauzibilă. Totuşi, mai sunt încă multe de studiat pentru a putea da un răspuns complex. Potrivit cotidianului „Los Angeles Times", tot ce se poate spune până acum este dacă unele afirmaţii despre această legătură sunt adevărate sau false.

1 Zahărul îi face pe copii hiperactivi - Fals

Cercetătorii au analizat peste 16 studii şi au constatat că nici copiii, nici adulţii care îi ţineau sub observaţie nu au văzut diferenţe între comportamentele micuţilor cărora li s-a dat zahăr şi al celor cărora li s-a dat un îndulcitor artificial. Psihologul Robin
Kanarek spune că aşteptările părinţilor ca cei mici să devină mai activi atunci când consumă dulciuri perpetuează acest comportament.

2 Cafeaua îmbunătăţeşte performanţa energetică şi mentală - Adevărat

Studiile au demonstrat că ingredientul numit cofeină îmbunătăţeşte concentrarea, atenţia, starea de spirit şi energia, spune psihiatrul Joseph Hibbeln.

3 Aperitivele care au carbohidraţi te fac mai calm şi mai fericit - Fals

Unii nutriţionişti perpetuează încă această teorie depăşită. De unde a pornit ea? De la faptul că aceşti carbohidraţi eliberează serotonină care te face să te simţi calm şi relaxat. Totuşi, între gură şi creier se întâmplă multe lucruri, spun specialiştii. De exemplu, dacă veţi consuma orice fel de proteină în termen de 12 ore de la o gustare care conţine carbohidraţi, proteina va bloca absorbţia serotoninei de către creier, aşa că aperitivul respectiv nu va mai avea niciun efect.

4 Ciocolata te face fericit - Mai degrabă fals

Oricare ar fi starea de spirit pe care v-o oferă ciocolata, totul este doar în mintea dumneavoastră, spune cercetătoarea Marcia Pelchat, care investighează de 20 de ani relaţia dintre consumul de ciocolată şi starea de spirit. Produsul conţine multe ingrediente care au potenţialul de a îmbunătăţi starea de spirit, dar efectul fiecăruia este foarte mic, adaugă ea.

5 Acizii graşi Omega 3 din peşte ajută împotriva depresiei - Adevărat

„Aceşti nutrienţi sunt la fel de eficienţi ca antidepresivele în tratarea depresiei clinice", explică psihiatrul Joseph Hibbeln. Astfel, celor care suferă de depresie le este recomandat să consume zilnic un supliment de Omega 3. Medicii recomandă şi consumul săptămânal de somon, ton, hering şi sardine.

6 Apa ajută împotriva irascibilităţii - Adevărat

Unul dintre primele semne ale deshidratării este oboseala. Kristen E. D'Anci, cercetătoare specializată în nutriţie şi comportament, a arătat că şi un nivel scăzut al deshidratării are un efect negativ asupra dispoziţiei. „Oamenii care nu beau destulă apă se simt iritaţi, nu au energie şi au deseori dureri de cap", explică ea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite