Cum alimentezi cuptorul cu ajutorul pedalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Collins şi-a redus în mod  semnificativ costurile la întreţinere
Familia Collins şi-a redus în mod semnificativ costurile la întreţinere

O familie din Marea Britanie şi-a pus aparatura electrocasnică în funcţiune cu ajutorul unei „armate“ de biciclişti. Englezii au vrut să arate cât de greu este produsă energia şi cât de simplu ar fi să economisim curentul, de dragul banilor, dacă nu pentru mediul înconjurător.

De câţi biciclişti ai nevoie pentru a putea pune în funcţiune un uscător de păr? Dar pentru a alimenta un laptop? Răspunsul vine odată cu experimentul unic al unei familii de englezi, care au vrut să demonstreze cât de multă electricitate este consumată fără niciun sens şi cât de greu este obţinută energia necesară pentru asta.

„Era o glumă obişnuită în familie: de câte ori ajungeam acasă pe seară, mi se părea că locuinţa noastră era luminată ca Las Vegasul. Cele mai multe becuri stăteau aprinse degeaba, laptopul soţului şi cel al copilului erau deschise în permanenţă, iar noaptea, eu eram singura care se gândea să scoată din priză cuptorul cu microunde şi aragazul", spune Shelley Collins, care lucrează ca învăţătoare în oraşul britanic Cheltenham.

Ce s-a achimbat în gospodăria familiei

Soţul lui Shelley susţinea că este mult prea comod pentru a avea un stil de viaţă ecologic. „Chiar dacă magazinul e la cinci minute de casă, să zicem, tot la maşină apelez", spune Andy Collins.

În prezent, lucrurile s-au schimbat. În casa familiei Collins, consumul de energie a fost redus în mod drastic. Toate becurile folosite sunt eficiente energetic, iar în fiecare noapte toate aparatele din casă sunt scoase din priză.

Participarea familiei la un experiment unic, susţinut de postul de televiziune britanic BBC, a constituit factorul determinant pentru care familia a adoptat un nou stil de viaţă.

Timp de 24 de ore, gadgeturile din casa lor n-au mai funcţionat prin intermediul electricităţii de la reţeaua naţională.

Sistemul de alimentare a fost adaptat în aşa fel încât energia să fie generată la pedale, cu ajutorul unui număr de 80 de biciclişti. 18 dintre ei au pedalat pentru a pune în funcţiune un uscător de păr, 30 pentru a încălzi apa din boiler, 11 pentru alimentarea unui aspirator, 15 pentru fierul de călcat, 14 pentru cuptorul cu microunde, 17 pentru maşina de spălat, 24 pentru cuptor, iar pentru a alimenta duşul electric a fost nevoie de efortul a nu mai puţin de 70 de ciclişti. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite