Cum ajungi amantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele femei acceptă să intre într-o relaţie care va face inevitabil victime, chiar dacă au principii pe care nu şi-ar fi închipuit că le pot încălca. Inima reuşeşte deseori să convingă creierul femeii că relaţia cu un bărbat însurat poate aduce mai multă bucurie decât suferinţă. Câteodată se întâmplă să aibă dreptate.

Mihaela l-a cunoscut pe Mihai în 1997, la firma la ­care lucra. Ea avea 24 de ani, el, cu şase mai mult. S-au văzut prima dată prin septembrie, la o lună de la angajarea ei în companie, în biroul directorului de vânzări. „A ridicat privirea din hârtii şi s-a uitat la mine. Soarele de afară îi lumina faţa şi nu am văzut decât ce ochi albaştri frumoşi avea. Mi s-a oprit respiraţia o secundă", îşi aminteşte Mihaela.

Mai citiţi şi:

Presupusa amantă a lui Tiger Woods a minţit pentru el

A ieşit repede din birou, evitându-i privirea, dar i-au rămas în minte ochii lui, pe care a început să-i vadă din ce în ce mai des, pentru că Mihai tot găsea motive să treacă pe la biroul pe care Mihaela îl împărţea cu două colege. Apoi a convins-o pe directoarea economică a firmei că este riscant să lase angajatele să meargă seara cu taxiul acasă şi a început să le ducă el cu maşina.

Pentru că punea adresa Mihaelei ultima pe traseu, au început să stea tot mai mult de vorbă. Pentru ea, povestea ce începea să devină una de dragoste venea după ruperea unei relaţii lungi şi pe fondul unor probleme grave de sănătate ale mamei ei. „Aveam atâta nevoie să râd, iar cu el totul părea aşa de plăcut şi de uşor."

A aflat că era căsătorit şi că avea o fetiţă. I-a spus o colegă de birou, pe care a întrebat-o ce ştie despre Mihai, sub pretextul că vrea ­să-şi cunoască mai bine colegii. La scurt timp, într-o sâmbătă când erau singuri în firmă, Mihai i-a spus istoria căsniciei în care intrase mai mult de nevoie decât de voie, sătul de viaţa de golan pe care o dusese până atunci. Imediat după nuntă a venit şi copilul.

Prima noapte de dragoste

De-abia la şase luni după ce s-au cunoscut, relaţia dintre Mihai şi Mihaela a devenit fizică. Ea spune că experienţa ei sexuală anterioară nu fusese „grozavă", iar când a făcut dragoste pentru prima dată cu Mihai, a descoperit atâta emoţie încât a izbucnit în plâns. Primul „duş rece" a venit din partea directoarei economice de la firmă, care i-a avertizat să pună punct relaţiei, pentru că nu voia scandal de la neveste geloase.

„Am simţit că intru în pământ şi chiar am conştientizat atunci în ce mă băgasem", povesteşte ea. A decis că trebuie să pună capăt poveştii de dragoste şi i-a spus lui Mihai că vrea să se despartă de el. Dar după câteva zile în care nu a putut „respira, ori mânca, ori dormi", a fugit înapoi în braţele lui. „Ne-am despărţit şi împăcat de sute de ori, cred, încercând să mă desprind de el, ca de un drog. Ajunsesem să cred că-mi face mai mult rău decât bine", povesteşte ea. Nu mai voia să-l împartă, să îi simtă lipsa duminica, atunci când el trebuia să fie cu familia lui, sau de sărbători.

Suferinţa despărţirii

După patru ani în care fusese amanta lui Mihai, Mihaela a găsit într-o zi puterea să spună „nu". Doi ani a suferit cumplit, apoi a început să „devoreze" bărbaţi pe care-i cunoştea chiar şi pe internet. „După doi ani am obosit. Deşi niciodată nu m-am simţit ieftină, mi-am dat seama că nu mai era amuzant şi m-am oprit", îşi aminteşte Mihaela. Asta se întâmpla anul trecut, puţin înainte să-l revadă pe Mihai care a trecut pe lângă ea pe stradă fără s-o recunoască. Dorinţa de a-l contacta a chinuit-o câteva zile şi până la urmă i-a lăsat un mesaj.

Au continuat conversaţiile până când Mihai a rugat-o să bea o cafea cu el. Ea l-a provocat să iasă chiar în acea seară, ştiind că era acasă cu soţia. Iniţial, bărbatul i-a spus că e obosit, dar cinci minute mai târziu era în faţa blocului ei. S-au întâlnit din nou a doua zi, când el i-a mărturisit că o iubeşte de 12 ani şi că nu vrea s-o piardă a doua oară, ci să-şi petreacă restul vieţii împreună.

În decembrie anul trecut, Mihai a divorţat de soţia care ştia de aventură încă din 1999. Între timp s-a mutat cu Mihaela şi aşteaptă împreună un copil care trebuie să vină pe lume în august. La începutul lunii iunie însă, a existat un moment când Mihaela a crezut că o înşală, din cauza unui SMS primit de el la 3.00 dimineaţa. Dar când Mihai a acceptat să-i dea explicaţii, l-a privit în ochi şi a simţit că-i spune adevărul. „Şi, până la urmă, totul se reduce la faptul că ştiu că nimeni altcineva nu mă poate face fericită aşa cum am fost şi sunt doar împreună cu el."

„Pierdusem controlul realităţii"

Jurnalista britanică Bibi Lynch (foto) a detestat întotdeauna femeile care se culcau cu bărbaţi însuraţi. Cum se face atunci că a devenit una dintre ele? Este întrebarea la care răspunde într-un articol publicat de „The Daily Mail".

L-a cunoscut pe Mark în urmă cu doi ani, la o petrecere, şi a fost atât de vrăjită încât s-a urcat cu el într-un taxi şi s-au dus împreună în apartamentul unui amic ­de-ai jurnalistei. „Întotdeauna m-am considerat corectă şi morală, n-am înşelat niciodată şi întotdeauna am încercat să fiu sinceră şi respectuoasă într-o relaţie", scrie Lynch, acum în vârstă de 43 de ani. Totuşi, întâlnirea cu Mark a făcut-o să-şi încalce principiile pentru că, spune ea, venea după un şir de relaţii eşuate şi avea nevoie de cineva care „să-i taie respiraţia". A aflat că era însurat chiar în seara aceea, pentru că i-a văzut verigheta.

Şocată de propriul comportament

Nu au făcut sex de la prima întâlnire, dar Mark i-a cerut numărul de telefon. „Şi-mi doream foarte, foarte mult să mă sune. Nu m-am gândit nicio clipă la soţia lui. Asta încă mă şochează." S-au revăzut abia o lună mai târziu. Atracţia fizică dintre ei era incredibilă, dar curând Lynch a început să se simtă „ieftină". După cinci luni de întâlniri prin hoteluri, jurnalista a pus capăt relaţiei, iar Mark nu s-a opus.

Doi ani mai târziu, ea încă nu-şi explică pe deplin cum de s-a lăsat implicată într-o astfel de relaţie. Crede că inima i-a convins creierul să creadă că nu era doar o aventură. „Pierdusem controlul realităţii şi speram că se va transforma în ceva mai mult", scrie Lynch.

Nota de plată a relaţiilor extraconjugale

Un australian care a avut o relaţie extraconjugală timp de 20 de ani a fost obligat prin decizie judecătorească să-i plătească amantei despăgubiri morale de peste 100.000 de dolari. Cazul omului de afaceri din Melbourne datează din 2009 şi a fost primul în care o amantă a câştigat un proces bazându-se pe schimbările din legislaţia familiei.

Femeia a invocat că i-a dăruit australianului „cei mai buni ani din viaţă" şi merită o compensaţie financiară pentru a-şi asigura viitorul, scrie ziarul australian „The Herald Sun".

Legea australiană

Avocaţii amantei au argumentat că sunt căsnicii care durează mai puţin decât relaţia celor doi, că bărbatul o întreţinea financiar şi-i făcea periodic cadouri, iar ruperea relaţiei a devastat-o. Legislaţia care a intrat în vigoare în Australia, în martie anul trecut, i-a permis amantei să câştige procesul, pentru că acordă persoanelor implicate în relaţii extraconjugale, dacă îndeplinesc anumite condiţii, drepturi egale cu cele ale membrilor unui cuplu căsătorit.

Un alt proces în care a fost implicată o amantă a avut loc în China, tot anul trecut. De data aceasta, ea era cea dată în judecată de un cuplu care-i cerea despăgubiri de peste 300.000 de yuani (35.500 de euro), echivalentul banilor investiţi în ea de bărbat în trei ani de relaţie. Wu şi Zhang s-au căsătorit în 1994. Zece ani mai târziu, Wu a întâlnit-o pe Liu la o petrecere şi a început o relaţie cu ea. Totul s-a terminat în momentul în care Liu i-a cerut să divorţeze, iar Wu a refuzat. Amanta a început să-i dea telefoane anonime soţiei şi s-o insulte, în timp ce-l ameninţa pe Wu că va face publică legătura lor. Totul a culminat cu o vizită a amantei la biroul lui Wu, unde s-a dat în spectacol.

Anul trecut însă, soţia lui Wu a decoperit că bărbatul cheltuise pe amantă 300.000 de yuani şi a decis, împreună cu soţul, s-o dea în judecată şi să-i ceară banii înapoi. Argumentul soţiei a fost că banii cheltuiţi de Wu erau „bunuri comune", pe care el le-a folosit în secret şi în dauna familiei, ceea ce încalcă legislaţia din China. Tribunalul i-a dat dreptate şi a obligat-o pe amantă să le înapoieze banii.

Părerea Expertului: Motivaţiile amantelor: iubire sau interes

Mihaela Săhlean, psiholog

În foarte multe relaţii, infidelitatea ar trebui „tratată" ca un simptom al cuplului respectiv. Este foarte greu să vorbim de existenţa celei de-a treia persoane dacă acel cuplu constituie o relaţie sănătoasă, vie. Acolo unde există „fisuri", apare a treia persoană. Infidelitatea nu se raportează doar la persoana care nu ştie că este trădată, ci şi la cel care trădează. Acest aspect se înţelege mai greu sau este tratat adesea superficial.

Termenul de „amantă" are acelaşi sens dacă aceasta intervine sau este indirect „invitată" să intervină într-o relaţie, fie că este vorba de un cuplu căsătorit, fie într-un cuplu necăsătorit. Diferenţa, în viziunea unora, ar fi de procesele de conştiinţă (acolo unde ea există).

Nu toate amantele sunt la fel, cum nici toate nevestele nu se aseamănă. În plus, există şi femei care sunt simultan şi neveste şi amante, în mod „simetric" cu bărbaţii care sunt şi soţi şi amanţi. Evident, o femeie poate avea temporar rolul de amantă şi ulterior să devină soţie, viaţa ne oferă suficient de multe exemple în acest sens.

Există, în principiu, două mari raţiuni pentru care o femeie acceptă rolul doi, un rol nefericit care include „momente furate": ori iubirea oarbă, ori interesul. Pentru ambele contează exerciţiul răbdării. Unele merg înainte, altele clachează. Acolo unde raţiunea este iubirea, putem vorbi de o luptă cu principiile, de teama de respingere a celor care ­ţi-au format principiile. Unde motivaţia este interesul, acolo este un teren clar, un obiectiv adesea „mascat" în explicaţii rezonabile.

Ce-i face pe bărbaţi să se implice într-o astfel de relaţie? Nevoia de afectivitate, dorinţa de înţelegere, atracţia fizică - dacă aceste aspecte sunt „mai estompate" în grădina proprie. Alte motive pot fi rutina, mariajul muribund, relaţia „obosită" - aspecte la care a „contribuit".

Nu putem vorbi de „infidelitate acută" versus „infidelitate cronică". Nu există o regulă. Am avut la cabinet cazuri unde s-a întâmplat doar o dată, s-a conştientizat ce se pierde şi s-a refăcut cuplul. Când spun „pierdere" mă refer la toate calităţile partenerului înşelat, la toată „istoria comună". Există însă şi cazuri unde recidivele se ţin lanţ, practic este impropriu să mai vorbim de cuplu în asemenea cazuri.

Dacă ne referim la riscurile pe care şi le asumă amantele, vorbim de nişte ani din viaţă care cred că nu pot fi „cumpăraţi" sau „compensaţi" cu bijuterii, haine, maşini, cu nimic. Timpul este important şi adesea ne comportăm ca şi cum am trăi etern. Un alt risc ar fi reacţia celor care contează - părinţi, rude -, care nu se împacă cu această idee şi care pot suferi.

Au rămas în istorie pentru legături cu bărbaţi însuraţi

Marilyn Monroe.
Relaţia dintre actriţă şi John F. Kennedy este încă un subiect de actualitate, la mai bine de 40 de ani de la dispariţia lui Monroe, chiar dacă nu a existat niciodată o confirmare oficială. După moartea lui Marilyn, în 1962, zvonurile despre aventura lor s-au intensificat, unii chiar l-au acuzat pe Kennedy că ar fi fost implicat în moartea ei.

Camilla, ducesa de Cornwall.
Relaţia dintre Prinţul Charles şi Camilla Parker-Bowles a ajuns în atenţia presei în 1993, când au apărut înregistrări ale unor conversaţii între cei doi. Amândoi erau căsătoriţi la acea vreme. După moartea Prinţesei Diana, în 1997, Camilla şi Charles s-au căsătorit. Din 2005, Camilla a intrat în familia regală.

Elena Lupescu.
Istoricii scriu că legătura dintre Elena Magda Lupescu şi Carol al II-lea, văzută de familia regală iniţial ca o aventură, a evoluat neaşteptat şi ar fi avut o influenţă nefastă asupra regelui. Elena Lupescu a devenit soţia lui Carol al II-lea în 1947, după ce regele a abdicat, şi ar fi moştenit o avere impresionantă la moartea lui.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite