Cum afli dacă ţi-ai ales prost meseria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plictiseala la locul de muncă este semn clar că nu ești potrivit pentru job
Plictiseala la locul de muncă este semn clar că nu ești potrivit pentru job

Dacă nu-ţi vine să te trezeşti dimineaţa pentru a merge la serviciu sau dacă jobul te plictisește se impune o decizie radicală. Chiar dacă ne alegem meseria plini de entuziasm, s-ar putea să nu fim potriviţi pentru aceasta. Iar dacă facem opţiunea la îndemnul celor din jur, şansele să greşim cresc.

„Socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg", spune Mihai, amintindu-şi de momentul în care s-a decis să se înscrie la admiterea la Facultatea de Medicină. Era bun la fizică şi la chimie, şi nici la biologie nu stătea prea rău. Părinţii îi spuseseră încă de când era mic că meseria de medic este nobilă, dar şi că îi va da şansa unui trai bun.

Mai citeşte şi:

De ce colegii tăi câştigă mai mult decât tine

În teorie, totul suna minunat. Cum îşi dorea să ajute oamenii, Mihai a cedat îndemnurilor familiei şi a intrat la Medicină. „Am început să mă gândesc că am făcut o alegere greşită încă din perioada în care făceam practică în spital. Probabil că nu aveam «stomac» pentru meseria asta, chiar dacă o respect foarte mult", povesteşte Mihai.

S-a ambiţionat să termine facultatea, deşi, în sufletul lui, ştia că nu va face nicio­dată carieră în domeniu. „La un moment dat, când nu mai aveam nicio tragere de inimă şi parcă mă sufocam la gândul că trebuie să ajung la spital, am decis să iau măsuri", spune bărbatul. Acum are 40 de ani, şi, de mai bine de opt ani, lucrează în domeniul comunicării. „Am descoperit că, de fapt, îmi place să fiu în permanentă legătură cu oamenii. Şi mă bucur că am schimbat radical domeniul. Practic, mi-am acordat singur şansa de a avea o viaţă frumoasă", conchide Mihai. În povestea lui se regăsesc mulţi, într-un fel sau altul. Specialiştii în resurse umane şi psihologii afirmă că există câteva semne care pot indica faptul că nu ţi-ai ales meseria potrivită, notează Yahoo Education.

Nu reuşeşti să te trezeşti

În cazul în care în zilele lucrătoare ceasul deşteptător se transformă în principalul tău duşman chiar şi atunci când te-ai odihnit suficient, poţi să începi să te gândeşti că ai un job pe care ar trebui să ţi-l schimbi. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care începi să ai insomnii din cauză că nu‑ţi place ce faci la serviciu.

Eşti plictisit de jobul tău

Când abia ai ajuns la birou şi ai şi început să numeri orele pe care le ai până la finalul programului, situaţia devine neplăcută nu numai pentru tine, ci şi pentru angajatorul tău. În aceste condiţii, trebuie să încerci să descoperi ce‑ţi doreşti cu adevărat şi faci o schimbare radicală.

N-ai răbdare

Specialiştii în resurse umane afirmă că lipsa de răbdare în îndeplinirea sarcinilor de serviciu e semn că nu te afli la locul potrivit. În cazul în care colegii nu-ţi împărtăşesc starea de irascibilitate sau lipsa de chef, se impune o schimbare până nu este prea târziu.

Promovarea,misiune imposibilă

Un semn că nu te afli pe drumul cel bun este dat şi de faptul că majoritatea celor din jurul tău avansează în carieră, iar ţie îţi este imposibil să obţii un post ceva mai bun în cadrul companiei. De obicei, afirmă Daniela Necefor,Managing Partner la firma de consultanţă în resurse umane Total Business Solu­tions, acest lucru se întâmplă din cauză că meseria pe care o ai nu-ţi stârneşte cu adevărat interesul, nu eşti dornic să înveţi lucruri noi şi te plafonezi.

Cauţi mereu un alt job

Iar dacă atunci când eşti la serviciu îţi dedici timpul căutării unui alt loc de muncă, despre care presupui că ţi-ar umple senzaţia de gol din viaţa profesională, este clar că nu vei ajunge departe în compania în care lucrezi.  De asemenea, afirmă Monica Dona de la firma de consultanţă în resurse umane Lugera & Makler, sentimentul că ai putea să-ţi pierzi oricând locul de muncă, indiferent dacă este sau nu recesiune, ar trebui să te ducă cu gândul că se impune o decizie radicală.

Pe un drum greşit

Un sondaj realizat în anul 2008 de compania de consultanţă în resurse umane Kelly Services în 33 de ţări a scos la iveală faptul că 20% din britanici consideră că şi-au ales greşit meseria. De asemenea, potrivit cercetării, peste o treime dintre angajaţii din Ungaria spun că, dacă ar putea s-o ia de la capăt, ar urma alte studii. Mai fericiţi par să fie canadienii - mai puţin de 10% consideră că au apucat-o pe un drum greşit.

La 30 de ani e deja târziu pentru o schimbare


Specialiştii în resurse umane spun că România se confruntă cu o mare problemă: tinerii nu se înscriu la o facultate în funcţie de aptitudinile pe care le au, ci în funcţie de ce specializări sunt la modă sau de sfaturile familiei şi ale prietenilor privind modul în care poţi să faci bani rapid.

Iar în aceste condiţii se creează premisele pentru ca orizontul de aşteptare cu privire la o meserie să fie total diferit de realitate.
Daniela Necefor, Mana­ging Partner la firma de consultanţă în resurse umane Total Business Solutions, afirmă că persoanele care-şi dau seama rapid că nu şi-au ales bine meseria mai au şanse să se descurce. „Cei care constată imediat ce s-au angajat că visurile lor n-au nicio şansă să se transforme în realitate sunt, totuşi, avantajaţi. Aici vorbim de persoane până în 25-26 de ani. La 30 de ani, e deja târziu s-o iei de la zero", afirmă aceasta.

Teama de eșec

Cele mai dezavantajate sunt, în opinia Danielei Necefor, persoanele care urmează o facultate, apoi un master, dar care nu au deloc experienţă practică.„Dacă după atâţia ani de studiu ajungi să te angajezi, să constaţi că nu îţi place şi că ai şi dat banii pe studii degeaba, chiar ai o problemă." Experţii în resurse umane afirmă că, în prezent, majoritatea oamenilor constată că şi‑au ales un drum greşit în viaţa profesională până la vârsta de 30 de ani.

Cei care realizează că sunt în această situaţie la vârsta de 35-40 de ani sau chiar mai târziu fac parte din categoria persoanelor care se complac. „Mulţi angajaţi ajunşi în punctul în care-şi dau seama că jobul lor nu le aduce satisfacţiile şi rezultatele aşteptate preferă să îşi păstreze postul fie pentru că reconversia profesională presupune mult timp şi multă muncă, fie pentru că se consideră prea în vârstă pentru o schimbare şi n‑au încredere în ei", explică Monica Dona, consultant în resurse umane. 

Lipseşte ataşamentul

Numai 40% din angajaţii din România au un nivel ridicat de ataşament faţă de compania pentru care lucrează, potrivit unui studiu publicat la începutul acestei luni de GfK. Cercetarea a arătat şi că feedbackul companiei către angajaţi pare să se concentreze într-o mică măsură pe punctele tari ale acestora. „Deși un segment relativ mare dintre cei intervievaţi consideră că pot avea un dialog deschis cu managerul lor direct despre dezvoltarea lor profesională, în acest moment lipseşte interesul manifest al top-managementului în ceea ce priveşte dezvoltarea carierei angajaţilor", a declarat expertul în cercetare organizaţională Marina Udroiu.

O nouă profesie implică să lupți pe două fronturi

Unii experţi în resurse umane consideră că soluţia pentru o persoană care constată că şi-a ales prost jobul este să meargă la superiorii com­­­­­paniei şi să încerce să găsească împreună cu aceştia un post potrivit în respectiva firmă. „O discuţie cu superiorul, în care să analizezi oportunităţile interne de dezvoltare prin asumarea de noi responsabilităţi, conexe domeniului vizat, poate reprezenta o soluţie pentru o tranziţie uşoară şi mai puţin riscantă către un nou post", afirmă Monica Dona de la firma de consultanţă în resurse umane Lugera & Makler.

Alţii sunt însă de părere că este de preferat să-ţi păstrezi locul de muncă şi, în acelaşi timp, să apelezi la o companie de consiliere în carieră. „La un terţ poţi să mergi cu uşurinţă şi să‑i spui ce nu-ţi place la ceea ce faci sau să-i ceri lămuriri privind sarcinile care revin anumitor posturi la care te gândeşti, dar despre care nu ştii dacă ţi se potrivesc", explică Daniela Necefor.

Se cere experienţă

Totuşi, experţii consideră că în momentul în care ai făcut studii universitare şi vrei să schimbi domeniul în care lucrezi primul pas trebuie să fie reprezentat de testarea practică a acestui domeniu. „A face cursuri non-stop este o greşeală. Numai după o perioadă de practică, în care vezi cât de bine te pliezi pe domeniu, e recomandat să urmezi o altă specializare", consideră Daniela Necefor. Potrivit ei, în ultima perioadă, numărul românilor care apelează la consiliere pentru a-şi schimba meseria a crescut cu 20%.

"Voluntariatul, programele de practică, dar şi cursurile de specializare pot să te ajute în schimbarea domeniului în care activezi."
Monica Dona consultant Lugera & Makler

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite