Cum se scrie cea mai lungă poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum se scrie cea mai lungă poezie
Cum se scrie cea mai lungă poezie

Poemul se compune singur online şi este invenţia unui român. În mai puţin de trei luni, poezia online scrisă în limba engleză a ajuns la aproape 355.000 de versuri.

VEZI AICI CEA MAI LUNGĂ POEZIE DIN LUME!

Teoretic, poezia „programată” de Andrei Gheorghe nu se termină niciodată, pentru că i se adaugă zilnic cam 4.200 de versuri. Direct de pe Twitter, o reţea de comunicare online prin mesaje scurte, de maximum 140 de caractere.

Practic, totul depinde de milioanele de oameni din întreaga lume care utilizează zilnic această reţea şi de mesajele lor, denumite tweet. Programul care scrie „The Longest Poem in the World” („Cea mai lungă poezie din lume”) împerechează mesajele care rimează, iar pe celelalte le introduce într-o bază de date până le găseşte şi lor un tweet cu rimă.

Andrei Gheorghe, student în ultimul an la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, spune că a ales ca versurile să fie în limba engleză pentru ca proiectul să aibă o audienţă cât mai mare şi a folosit un dicţionar fonetic pentru a le selecta pe cele care rimează.

Program lucrat într-un weekend

„Ideea mi-a venit la începutul lunii iunie, într-o joi, în weekend am făcut programul şi luni i-am dat drumul. Pur şi simplu am vrut să văd ce ar putea să producă”, explică programatorul.

Nu a avut intenţia să doboare vreun record şi nici să devină poet peste noapte. Unele versuri sunt lipsite de logică, altele nu: „Nothing is never enough. But we live and we try.”/ „And I shouldn’t be in love with you, should I?” („Nimic nu e niciodată suficient. Dar trăim şi încercăm.”/ „Şi n-ar trebui să fiu îndrăgostit de tine, nu-i aşa?”)

Poezia ajunsese ieri la aproape 355.000 de versuri.  Potrivit cotidianului britanic „The Telegraph”, care a scris despre invenţia românului, cea mai lungă poezie în limba engleză este „My Blah Story”, scrisă de autorul american Nigel Tomm în 23.161 de versuri. 

Andrei a fost întrebat dacă poezia are valoare artistică, dar crede că nu este el în măsură să decidă asta. Nici dacă e o reprezentare în versuri a conştiinţei colective de pe internet, aşa cum o consideră „The Telegraph”. El a început-o ca un experiment, o joacă, şi a primit deja sugestii pentru o continuare. I-a plăcut ideea de a folosi un program care să recite versurile în engleză, eventual pe ritm de hip-hop. 

Cea mai lungă poezie, în cifre

-Pentru a scrie toate cele 355.000 de versuri ale poeziei ar fi nevoie de 12.678 de coli format A4, adică de 25 de topuri de hârtie. Pe o coală încap 28 de versuri.

-Dacă versurile de pe o foaie se citesc în aproximativ un minut şi 15 secunde, pentru toate cele 355.000 de versuri e nevoie de peste 264 de ore, adică de aproximativ 11 zile de citit non-stop.

-Pentru a citi doar cele 4.200 de versuri adăugate zilnic poeziei este nevoie de puţin mai mult de trei ore.

Experimente online

image


Andrei Gheorghe (foto) are 22 de ani, este în ultimul an la Automatică şi lucrează ca programator web la compania MB Drăgan. Povesteşte că a făcut mai multe astfel de experimente, printre care şi unul cu o maşinuţă teleghidată cu cameră web ce putea fi controlată de pe internet. Timp de o săptămână, doritorii s-au putut plimba virtual prin sediul firmei. Pe lista de aşteptare erau cam 60 de oameni constant şi fiecare avea la dispoziţie doar un minut pentru plimbare.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite