Culoarea roşie ne dă un plus de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile îmbrăcate în roşu sunt considerate mai atrăgătoare
Femeile îmbrăcate în roşu sunt considerate mai atrăgătoare

Roşul este asociat, de obicei, cu un potenţial pericol. Ca urmare, la vederea acestei culori, reacţiile umane devin mai intense. Când vedem roşu în faţa ochilor, la propriu, devenim mai puternici şi mai rapizi, susţin oamenii de ştiinţă din SUA.

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester, New York, au ajuns la concluzia că intensitatea reacţiilor noastre creşte considerabil la vederea culorii roşii întrucât o asociem cu un potenţial pericol. Fenomenul îşi are rădăcinile, potrivit oamenilor de ştiinţă, în evoluţia biologică umană, notează „The Daily Mail". Mai precis, creierul uman este programat „să comande" corpului să se ferească la vederea unei persoane care pare „roşie de furie". „Oamenii se înroşesc la faţă când sunt pe cale să se ia la harţă cu cineva. Şi sunt conştienţi că în cazul în care un individ are această culoare în obraji există şanse să se trezească în mijlocul unui conflict", a explicat profesorul de psihologie Andrew Elliot de la Universitatea din Rochester.

Reacţii intense

În momentul în care o persoană îşi dă seama că este posibil să ajungă într-o situaţie în care va trebui să se apere, îi creşte puterea fizică, dar şi rapiditatea cu care reacţionează. În vederea acestui studiu, cercetătorii au analizat reacţiile unor persoane care s-au oferit voluntare în cadrul a două experimente. În primul, 30 de elevi au fost rugaţi să citească un număr scris cu culoarea roşie şi un altul scris cu gri. Apoi li s-a cerut să strângă în mână o agrafă de metal.

În cel de-al doilea, 46 de studenţi au fost rugaţi să strângă cât mai tare posibil un dispozitiv flexor pentru mână, în timp ce citeau pe un monitor cuvântul „strânge" scris cu roşu, respectiv cu albastru sau cu gri. În ambele cazuri, reacţiile subiecţilor au fost mai intense la vederea culorii roşii. Psihologii atrag însă atenţia că nu întotdeauna avem reacţii mai bune dacă simţim că se apropie un pericol. „Ameninţările ne pot distrage de la ceea ce facem", a afirmat profesorul Andrew Elliot. De altfel, cercetări precedente au arătat că echipele sportive care au concurat împotriva unora cu echipament roşu au pierdut. Oamenii de ştiinţă spun că este posibil ca, la vederea acestei culori la adversari, sportivii să se simtă dominaţi chiar din primul moment. 

Culoarea atracţiei

Psihologii afirmă că, de obicei, roşul aduce un plus şi în materie de dragoste. Atât femeile, cât şi bărbaţii sunt atraşi de persoane îmbrăcate în haine de această culoare. De pildă, o femeie în roşu este considerată de cei de sex opus mai atractivă, bărbaţii devenind automat mai atenţi cu aceasta.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite