Cu gândul la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

An preolimpic, 2011 are o importanţă majoră, el fiind cel în care se decide calificarea sportivilor din canotaj, kaiac-canoe, haltere, gimnastică sau atletism. Boxerul Lucian Bute îşi va pune din nou titlul în joc. Cinci naţionale ne reprezintă la CM şi CE în sporturile cu mingea. Handbalistele şi poloiştii au cele mai mari şanse la o clasare la vârf.

Ca orice an preolimpic, 2011 este cel în care, pentru o mare parte dintre sportivii români, are o importanță majoră, în lunile următoare urmând a se decide calificarea lor la cea mai importantă competiție polisportivă ce va avea loc la Londra, peste circa 19 luni. Fireşte că în prim-plan se vor afla reprezentanții disciplinelor în care România are tradiție, dar şi rezultate. Şi ne referim la atleții Nicoleta Grasu şi Marian Oprea, gimnaştii Ana Porgras, Sandra Izbaşa şi Marian Drăgulescu, canoiştii Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi, spadasina Ana Maria Brânză şi colegele ei, precum şi sabrerii, judoka Alina Dumitru, halterofilii Ninel Miculescu, Valeriu Calancea, Antoniu Buci şi Roxana Cocoş, componentele echipajului 8+1 de la canotaj, dar şi înotătoarea Camelia Potec. Ei sunt principalii sportivi din țara noastră care pot revendica o medalie la Jocurile Olimpice de anul viitor. Lista rămâne însă deschisă, iar pe ea mai putem trece şi alte nume, cum ar fi cel al campioanei la maraton Constantina Diță, de pildă.

Bute îşi apără centura

Anul acesta este important şi pentru alți campioni. Deținător al centurii mondiale la supermijlocie, în versiunea IBF, boxerul profesionist Lucian Bute va avea de trecut peste alți adversari care şi-au propus să-l detroneze. Rămâne de văzut dacă gălățeanul îşi va vedea visul cu ochii, şi anume să lupte în fața compatrioților săi. De urmărit vor fi şi jucătorii de tenis Victor Hănescu şi Horia Tecău, respectiv Alexandra Dulgheru, Raluca Olaru, Sorana Cîrstea sau Simona Halep.

Handbalul, în prim-plan

Spre deosebire de alţi ani, 2011 este unul în care România va fi bine reprezentată la competiţiile majore în sporturile cu mingea. Handbalul şi-a tăiat, fireşte partea leului. Iar dacă băieţii vor intra curând în focurile Mondialelor din Suedia, cu gândul de a redobândi ceva din gloria de altădată, fetele vor participa la întrecerea similară din Brazilia, programată în decembrie, având un obiectiv mult mai înalt. Medaliate cu bronz luna trecută, la Europene, Cristina Neagu şi ale sale colege sunt conştiente de valoarea lor.

Surpriza poate veni de la naţionala de polo

Naţionala de polo este o altă echipă capabilă de surprize frumoase, în timp ce aceea de rugby are o misiune destul de complicată la Cupa Mondială din Noua Zeelandă, indiscutabil competiţia care se anunţă a fi cea mai mediatizată în acest an - durează circa şase săptămâni, fiind cea mai lungă din câte se organizează la acest nivel. „Stejarii" îşi propun victoria cu Georgia, dar şi meciuri reuşite cu Scoţia, Anglia şi Argentina, ultimele două echipe fiind medaliate la ediţia anterioară a competiţiei. Fără să fie victimă sigură, selecţionata feminină de volei va reveni şi ea în prim-plan, urmând a participa la Campionatul European din Serbia şi Italia, în septembrie viitor.

Ca şi handbalul, sportul la fileul înalt de la noi a reuşit să înscrie echipe în Liga Campionilor atât la feminin, cât şi la masculin, ceea ce indică un salt valoric faţă de anii trecuţi. La CE, româncele au adversare puternice în Polonia şi Cehia, reprezentantele unor ţări în care voleiul se bucură de sprijin şi interes.

Ne mândrim tot cu BCR Open

În ceea ce priveşte competiţiile majore pe care le va organiza România, anul acesta, numărul lor rămâne (aproape) egal cu zero, motivul fiind acelaşi: lipsa bazelor moderne. Vom avea din nou turneul de tenis, BCR Open Romania, în septembrie, IRB Nations Cup la rugby, în iunie, şi cam atât... Adică prea puţin pentru o ţară membră a Uniunii Europene.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite