Cu cine lăsăm copiii în noaptea de Revelion?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii pot face o preselecţie pentru a găsi persoanele potrivite pentru copilul lor
Părinţii pot face o preselecţie pentru a găsi persoanele potrivite pentru copilul lor

Părinţii care vor să petreacă Anul Nou în altă localitate sau în străinătate pot închiria pe ultima sută de metri o bonă care să stea cu micuţii. Ultimele zile din acest an aglomerează firmele de babysitting. Pentru noaptea dintre ani, costurile sunt însă destul de piperate.

Reprezentanţii companiilor care plasează bone susţin că în această perioadă se dă o bătălie mare pentru dădace din cauză că sunt puţine cele care vor să renunţe la petrecerea dintre ani ca să stea cu copiii în noaptea de Revelion.

Preselecţie din Cv-uri

În mod obişnuit, costul pentru o bonă care stă o singură zi cu cel mic ajunge la 40-50 de lei, însă, de Sărbători, tariful creşte, în funcţie de firmă. De pildă, Simona Bălăiţă de la compania „Marry ­Poppins" spune că preţul pentru noaptea de Revelion ajunge la 350 de lei. În această sumă intră tot ce înseamnă „închirierea" unei bone: deplasarea, programul, mâncarea.

Citiţi şi:

Educaţia picilor este o afacere atractivă

Există însă şi preţuri mai mici, mai ales dacă părinţii apelează la bone care sunt studente. Antoaneta Istrate de la Antoanette Services spune că în acest caz, pentru noaptea de Revelion, preţul ar fi de circa 100 de lei. „În general, bonele sunt studente, iar o oră de babysitting costă 10 lei", afirmă aceasta.

Dacă părinţii îşi doresc o minivacanţă pot obţine pentru trei zile un preţ de circa 200 de lei. Modul în care se fac angajările pe perioade scurte nu diferă prea mult de cel în care se fac în mod obişnuit.

„Persoana trebuie să contacteze firma de baby-sitting, iar noi le trimitem CV-urile bonelor care ar fi disponibile de Revelion. Iar în funcţie de alegerea pe care o face clientul nostru, chemăm la interviu persoana respectivă", a spus Mihaela Huţan, reprezentantul firmei Royal Cleaning System, care asigură servicii de baby-sitting.

Potrivit ei, cele mai multe cereri au fost făcute înainte de Crăciun, dar mai sunt şi acum părinţi care s-au hotărât în ultima clipă să plece în vacanţă, dar nu au cu cine să lase copilul.

La rândul lor, bonele spun că ar fi cel mai bine ca părinţii să caute din timp dădacele. „Aşa cum familia poate să respingă o bonă, la fel şi bona poate să respingă familia dacă nu-i convine!", afirmă bona Mihaela Ciobanu.

Multe dintre firme au pe ­site o cerere pe care părinţii trebuie s-o completeze. După ce compania va prelua cererea, părinţii pot face online o preselecţie a persoanelor potrivite pentru copilul lor.

Riscuri de natură emoţională

Psihologul Adriana Dragoş spune însă că nu e tocmai bine să laşi copilul cu o bonă de Sărbatori. „Este normal ca un copil să beneficieze de întreaga atenţie din partea părinţilor- şi am în minte tocmai dezvoltarea echilibrată a unui copil, pentru care, ca părinte, eşti responsabil. Cu atât mai mult ar trebui să fii atent în perioada Sărbătorilor. Este un timp alocat familiei, în care cel mic simte ce înseamnă a creşte în familie, a fi valorizat în familie, a fi iubit, a se simţi în siguranţă, a fi important pentru familia din care face parte", explică ea. Psihologul crede că ­este mai bine să îl lase în grija bunicilor sau a cuiva din familie, dacă au alte planuri.

„Ca adult ai şi tu nevoile tale, aşa că trebuie să faci un compromis între ­a-ţi satisface nevoile şi a te achita de responsabilităţi. În cazul în care copilul este mai mic, petrece împreună cu el timpul necesar, mai ales dacă are 3-4 ani, şi apoi îţi faci programul. Astfel rezolvi şi problemele tale, şi nevoile copilului.

Dacă sunt mai mari, e preferabil să petreacă acest timp cu familia. A lăsa copilul cu o persoană care nu e implicată emoţional nu e o alegere tocmai bună. E o variantă doar pentru atunci când nu ai ce face", completează Adriana Dragoş. Ca sfat, aceasta le spune părinţilor să îşi asigure copilul că vor reveni de fiecare dată când lipsesc. ; A contribuit Mihaela Dima

"Aşa cum familia poate să respingă o bonă, la fel şi bona poate să respingă familia dacă nu-i convine."
Mihaela Ciobanu
bonă

"Este normal ca un copil să beneficieze de întreaga atenţie din partea părinţilor- şi am în minte tocmai dezvoltarea echilibrată a unui copil, pentru care, ca părinte, eşti responsabil. Cu atât mai mult ar trebui să fii atent în perioada Sărbătorilor."
Adriana Dragoş
psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite