Creşti copilul singură, cu bonă sau la creşă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamele pot lua în calcul mai multe soluţii pentru a-şi creşte copiii, însă trebuie să cântărească bine avantajele şi dezavantajele fiecăreia, atât din punct de vedere financiar, cât şi psihologic. Având la dispoziţie o indemnizaţie de 85% din venituri, mamele pot reanaliza variantele pentru a-şi creşte copiii.

De la 1 ianuarie, persoanele care intră în concediu pentru creşterea copilului primesc, pe o perioadă de doi ani, o indemnizaţie lunară de 600 de lei sau “opţional, un cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni”.

Proiectul de modificare a ordonanţei privind susţinerea familiei pentru creşterea copilului a fost adoptat de Camera Deputaţilor, actul normativ fiind înaintat spre promulgare preşedintelui. Reglementarea favorizează mamele care au venituri salariale mari. Indiferent dacă se întorc sau nu la serviciu, în cursul celor doi ani, mamele primesc şi o alocaţie pentru copil în valoare de 200 de lei.

În aceste condiţii, un cuplu cu venituri uşor peste medie, care nu apelează la ajutorul altor membri din familie, are mai multe variante. Luăm, de pildă, cazul unei familii în care femeia are un venit net de 2.500 de lei, iar bărbatul, de 3.200 de lei.

Doi ani acasă

Mama va putea sta acasă doi ani, cu o indemnizaţie lunară de 2.125 de lei. Cu alocaţia de 200 de lei, ajunge la un venit de 2.325 de lei. Însă, dacă nu îi va sări nimeni în ajutor măcar pentru câteva ore pe zi, mama respectivă va avea puţin timp pentru ea şi riscă să se izoleze. În cazul în care copilul nu va intra în contact şi cu alte persoane, ar putea să se adapteze mai greu într-o colectivitate.

Familia respectivă, care are un venit lunar de 5.525 de lei, îşi poate permite o bonă, cu un onorariu lunar de 800 de lei. Avantajul financiar faţă de vechea reglementare este de 1.525 de lei. Bona va avea grijă numai de copilul respectiv, în casa în care acesta este obişnuit, iar mama va avea un program mai lejer. Găsirea unei bone poate fi, însă, o probă de răbdare.

Întoarcerea la serviciu

Dacă se întoarce la serviciu, mama va obţine, pe lângă salariu, 200 de lei - alocaţia pentru copil. Dar va fi nevoită să apeleze la o bonă sau la creşă. Problema este că, potrivit preşedintei Uniunii Creşelor pe Ţară, Daniela Cîmpan, în momentul de faţă, la nivel naţional, mai funcţionează 273 de creşe, cererea fiind de până la trei ori mai mare.

Costul este de 6 lei pe zi - în jur de 130 de lei pe lună. Taxa este mai mică decât onorariul bonei, iar copilul devine mai comunicativ.
Mamele trebuie să fie conştiente că nu pot alege colectivul, iar la creşă, copilul se poate îmbolnăvi mai uşor.

Copilul trebuie să vadă feţe noi

În primele săptămâni de viaţă ale bebeluşului, mamelor li se pare că nu mai au timp pentru nimic altceva. În momentul în care situaţia le forţează să se despartă de el chiar şi pentru o oră sau două, cele mai multe dintre femei simt că trăiesc o adevărată aventură. Le este foarte greu să se despartă de copil, iar anumite femei ajung chiar să se simtă vinovate.

Specialiştii consideră însă că nimic nu este mai important în primele luni de viaţă ale copilului decât apropierea mamei de micuţ. Cu toate acestea, notează Elizabeth Fenwick în “Mama şi copilul”, micuţul trebuie să înveţe să aibă o existenţă separată, independentă de a mamei. Cunoaşterea altor persoane se înscrie în experienţa de învăţare a bebeluşului.

Totodată, trecerea spre perioada de grădiniţă va fi mai uşoară, iar încrederea lui va fi tot mai mare dacă are ocazia să exploreze lumea din afara familiei. Nu în ultimul rând, în scurtă vreme, copilul se va obişnui cu persoana ce are grijă de el. Dar persoana în cauză nu va putea înlocui niciodată mama, mai ales dacă aceasta din urmă îşi alocă timp pentru copil şi se dedică acestuia.

Firmele de plasare a bonelor nu se simt ameninţate

Managerii agenţiilor care se ocupă cu plasarea bonelor consideră că noua reglementare nu va influenţa piaţa de profil. “Cred că nu va avea un impact semnificativ pentru că, în general, numai o mamă cu o situaţie financiară bună îşi poate permite o bonă, iar aceasta este o persoană activă care are nevoie să se implice şi în alte proiecte”, a spus Carmen Şuiu, General Manager al firmei Acasă Expert. “Impactul acestei reglementări se va vedea în timp. Probabil într-un an Dar nu cred că piaţa va scădea”, a afirmat, la rândul său, Gabriel Florea, manager al firmei Bona Mia.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite