Creierul simte nedreptăţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de ştiinţă au descoperit zona creierului ce ne face să reacţionăm la situaţiile nedrepte
Oamenii de ştiinţă au descoperit zona creierului ce ne face să reacţionăm la situaţiile nedrepte

Tuturor ni s-a întâmplat să simţim la un moment dat că suntem nedreptăţiţi. Şi numai bine nu ne-a fost. Adesea, mulţi oameni încearcă să ia atitudine pentru a îndrepta răul făcut de alţii. Acum, cercetătorii ştiu de ce.

Specialiştii americani şi irlandezi au descoperit centrul din creier responsabil de actele justiţiare, relevă LiveScience.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rutgers din New Jersey (SUA) spun că rezultatele arată că reacţionăm mai puternic la situaţiile nedrepte legate de aspecte băneşti. Astfel, s-ar putea explica de ce ne pasă şi de situaţia financiară a altora.

„Creierul nostru nu reflectă numai propriile noastre scopuri. De asta ne pasă ce se întâmplă cu alţi oameni, deşi situaţiile prin care trec aceştia nu ne afectează direct", a declarat psihologul Elizabeth Tricomi, care a condus echipa de cercetare.

Oamenii de ştiinţă au cerut unor voluntari să se gândească la posibilitatea de a transfera o sumă de bani unor persoane ce aveau mai puţine resurse financiare, precum şi la posibilitatea de a primi bani de la cei ceva mai bogaţi decât ei. Apoi, le-au monitorizat activitatea nucleului striat şi a cortexului prefrontal, zone ce se activează în vederea evaluării recompenselor.

Când persoanele studiate au avut un sentiment de echitate, aceste regiuni ale creierului au fost stimulate. În schimb, sentimentul că un act de nedreptate a fost comis a dus la reducerea activităţii acestor zone.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite