Creierul fumătorilor poate controla pofta de ţigară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu arată că dependenţii de ţigară îşi pot controla pofta dacă ştiu ce parte a creierului să folosească. Potrivit LiveScience, utilizând o tehnică numită imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională, cercetătorii au urmărit cum funcţionează creierul fumătorilor atunci când sunt expuşi la imagini cu ţigări şi produse alimentare.

Când fumătorii încercau să reziste produselor dorite, părţi din creierul lor asociate cu un control al emoţiilor îşi intensificau activitatea, iar cele legate de pofte se linişteau. „Acest studiu arată că fumătorii îşi pot controla într-adevăr poftele, trebuie doar să li se spună cum", spune omul de ştiinţă Hedy Kober, profesor asistent de psihiatrie în cadrul Şcolii de Medicină din Yale.

Motivaţia contează

Cercetătorii ştiau că terapia cognitiv-comportamentală ce reţine creierul în faţa ispitei funcţionează foarte bine în cazul fumătorilor, dar au vrut să arate ce părţi din creier sunt implicate în procesul de reducere a poftelor. Până acum se ştia că sunt implicate doar câteva zone, printre care cortexul prefrontal. Altă zonă de interes este însă şi striatumul ventral, regiune care, atunci când e activată, îi face pe oameni să simtă nevoia de drog.

21 de fumători au fost puşi să reziste tentaţiei de a consuma ţigări şi produse alimentare, gândindu-se la consecinţele negative pe care le au pe termen lung. S-a dovedit că aveau poftă mai mare de ţigări, decât de mâncare, dar au reuşit să le gestioneze în mod egal, cu o reducere de o treime după scăderea activităţii în regiunea poftelor din creier.

Zona care controlează emoţiile şi-a intensificat activitatea, în timp ce alte zone legate de pofte, precum amigdala, şi-au scăzut-o. Modelul a funcţionat la participanţii care îşi doreau cu adevărat să scape de viciu, de aceea cercetătorii cred că doar dependenţii nemotivaţi nu reuşesc să se lase. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite