Creierul uman este organizat ca un oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul uman este organizat ca un oraş
Creierul uman este organizat ca un oraş

Un oraş mare poate părea haotic. Dar în cele din urmă toate piesele se potrivesc şi întregul funcţionează fără probleme. Neurobiologul Mark Changizi de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York, SUA, afirmă că la fel se comportă şi creierul uman, notează livescience.com. Changizi şi colegii săi au ajuns la concluzia că oraşele şi creierele sunt organizate într-un mod similar.

Potrivit lor, invizibila amprentă a evoluţiei a modelat creierul exact aşa cum oamenii au construit oraşele.

Interconectarea, factor cheie

Pe măsură ce speciile evoluează, creierele câştigă în complexitate. Apar schimbări în structură şi în organizare astfel încât să se ajungă la nivelul optim de interconectare, argumentează cercetătorii.

De pildă, pe măsură ce suprafaţa unui creier sau a unui oraş se măreşte, creşte proporţional numărul de conexiuni (neuroni, respectiv străzi). Un oraş mai mare are nevoie de mai multe puncte de intrare şi ieşire, iar un creier de dimensiuni mai mari are nevoie de mai multe sinapse.

„Când cresc în dimensiune şi capătă mai multe funcţii, atât oraşele, cât şi creierele par să urmeze aceleaşi reguli empirice“, consideră Changizi. „Trebuie să menţină în mod eficient acelaşi nivel de conectare, independent de dimensiune, pentru a funcţiona într-un mod adecvat“, a adăugat cercetătorul.

Creşterea artificială, ineficientă

Creierul uman a evoluat sub imperiul nevoii de eficienţă, spun cercetătorii americani. Dezvoltarea oraşelor a urmat acelaşi principiu, astfel că fuzionarea a două oraşe mici ar fi un fiasco. Ar rezulta o localitate cu insuficiente conexiuni.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite