Crampele musculare apar şi din cauza deshidratării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii, obezii şi persoanele de peste 65 de ani sunt cele mai expuse la astfel de contracţii bruşte Vi s-a întâmplat vreodată să rămâneţi brusc înţepenit din cauza unor contracţii

Copiii, obezii şi persoanele de peste 65 de ani sunt cele mai expuse la astfel de contracţii bruşte

Vi s-a întâmplat vreodată să rămâneţi brusc înţepenit din cauza unor contracţii ale muşchilor de la picioare? V-aţi stăpânit cu greu un ţipăt de durere pentru că abia dacă vă mai puteaţi mişca? Specialiştii în medicina recuperatorie spun că durerile musculare, cunoscute sub denumirea de crampe, apar mai ales din cauza lipsei vitaminelor şi a mineralelor din organism, dar şi din cauza deshidratării.

Crampele musculare apar atunci când se contractă un muşchi sau un grup de muşchi, în special cei ai gambei, ai braţelor sau muşchii posteriori ai coapsei. "Se produc frecvent noaptea după efortul fizic de peste zi. Cele din timpul zilei pot fi determinate de un efort făcut imediat după servirea mesei.

Chiar şi o simplă săritură în apă rece poate determina apariţia crampelor", spune doctorul Şerban Damian, specializat în medicină de familie. Cele mai frecvente cauze ale crampelor musculare sunt lipsa magneziului din organism şi frigul care pot provoca contracţii bruşte la nivelul muşchilor. Medicii spun însă că aceste afecţiuni mai pot apărea şi din cauza deshidratării şi a pierderii sărurilor minerale, precum şi a mişcărilor prost executate.

Exerciţii pentru gambe şi braţe

Pentru întărirea organismului, medicii recomandă suplimente de calciu, magneziu, zinc şi potasiu. În plus, din alimentaţie ar trebui să nu lipsească pâinea neagră, cerealele şi caisele. Pacienţii care au frecvent crampe musculare trebuie să facă exerciţii pentru gambe şi pentru braţe şi să consume zilnic cel puţin 1,5 litri de apă. "Pentru braţe se recomandă patru serii de flexii din poziţia stând în picioare, fandări şi trişeuri, adică ridicări pe vârfuri", spune medicul Şerban Damian. Acesta adaugă că pentru braţe există un tip special de flexii cu scripetele, dar şi extensii normale ale braţelor. Un studiu recent arată că persoanele cele mai predispuse la crampe musculare sunt obezii, copiii şi oamenii de peste 65 de ani. La aceştia se adaugă şi pacienţii aflaţi sub medicaţie, de exemplu cei care iau zilnic diureticele folosite pentru hipertensiune.

Cu ce tratăm durerile

Seara, înainte de culcare, facem băi de şezut cu ceai de coada calului

Bem zilnic trei căni de ceai de urzică sau de muşeţel

Aplicăm pe muşchiul contractat o compresă umedă şi caldă, care ne va alina durerea

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite