VIDEO Costumul care ajută paraplegicii să meargă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radi Kaiuf, care a rămas paralizat în timp ce se afla în serviciul militar, a testat  „pantalonii robotizaţi“
Radi Kaiuf, care a rămas paralizat în timp ce se afla în serviciul militar, a testat „pantalonii robotizaţi“

„Pantaloni robotizaţi“ care le-ar putea schimba viaţa celor ţintuiţi în scaunul cu rotile vor fi scoşi la vânzare anul viitor. Costumul costă 100.000 de dolari, cântăreşte aproape 16 kilograme, dar poate înlocui cu succes scaunul cu rotile, susţine antreprenorul israelian Amit Goffer.

În 1997, Amit Goffer a fost implicat într-un accident de maşină în urma căruia a rămas paralizat de la gât în jos. Bărbatul nu s-a dat însă bătut. S-a gândit la un dispozitiv menit să ajute paraplegicii (persoanele care au ambele membre inferioare paralizate), notează „The Daily Mail". În urmă cu câţiva ani, Amit Goffer şi-a văzut visul împlinit. Costumul, ce a primit numele ReWalk (a merge din nou, în trad.), a fost finalizat. „Pantalonii robotizaţi", care folosesc senzori şi motoare, le permit pacienţilor paralizaţi să se ridice, să meargă şi chiar să urce scările.

Acest costum va putea fi cumpărat începând cu luna ianuarie a anului viitor din centre de reabilitare din întreaga lume. În urma testelor clinice făcute în ultimii ani în Israel şi în Statele Unite ale Americii, dispozitivul a primit aviz pozitiv. Cum funcţionează? Pacientul îşi prinde de mijloc şi de umeri un ham care menţine costumul în poziţia optimă. De asemenea, acesta poartă în spate un rucsac în care se află computerul care coordonează sistemul şi bateria reîncărcabilă, care are o autonomie de trei ore şi jumătate. În timp ce funcţionează, dispozitivul scoate sunete ce amintesc de filmul „Robocop", ce a făcut senzaţie în anii '80.

Beneficii fizice şi psihice

„ReWalk este un dispozitiv om-maşină. Maşinăria nu poate funcţiona de una singură. Utilizatorul nu poate merge singur. Când sunt împreună, mersul devine posibil", a explicat Oren Tamari, care se ocupă de dispozitivul la care a visat antreprenorul israelian. Potrivit lui Oren Tamari, utilizarea costumului va reduce costurile presupuse de întreţinerea unei persoane care suferă de paraplegie, întrucât pacienţii nu vor mai avea nevoie în permanenţă de un însoţitor.

Cei care au testat deja acest dispozitiv susţin că beneficiile nu sunt doar de natură fizică. „Când folosesc ReWalk, parcă îmi menţin întregul corp. Dispozitivul mă face să mă simt minunat", a afirmat Radi Kaiuf, un militar israelian care a rămas paralizat în 1988, în timp ce se afla la datorie. „Am o fetiţă în vârstă de 3 ani. Prima dată când m-a văzut mergând în acest fel mi-a spus «Tati, tu chiar eşti înalt» şi mi-a săltat inima de bucurie", a adăugat Kaiuf.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite