Copiii au nevoie de grăsimi şi zaharuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma unui amplu studiu britanic, nutriţioniştii avertizează că o dietă restrictivă împiedică dezvoltarea micuţilor şi slăbeşte sistemul imunitar . Mitul "copilului dolofan şi

În urma unui amplu studiu britanic, nutriţioniştii avertizează că o dietă restrictivă împiedică dezvoltarea micuţilor şi slăbeşte sistemul imunitar .

Mitul "copilului dolofan şi frumos" este astăzi depăşit. Alarmaţi de creşterea exagerată a greutăţii corporale în rândul copiilor, tot mai mulţi părinţi îi supun pe micuţi la diete drastice, care să le topească peste noapte excesul de kilograme. Nutriţioniştii avertizează însă că un regim de slăbire fără grăsimi şi zaharuri poate afecta creşterea şi dezvoltarea copiilor.

De-a lungul anilor, obezitatea copilului a fost percepută ca o simplă creştere nearmonioasă a organismului, unii părinţi considerând-o chiar un semn de sănătate. Faptul că tot mai mulţi specialişti au început să tragă semnale de alarmă asupra consecinţelor fizice şi psihice ale excesului de greutate i-a determinat pe părinţi să ia atitudine faţă de această problemă.

În timp ce unii cer ajutorul dieteticienilor, alţii îşi stabilesc propriile cure de slăbire. Nimic mai greşit, avertizează nutriţioniştii britanici. Un studiu întreprins de aceştia a scos la iveală faptul că, în mod arbitrar, părinţii au redus cu aproape 23% aportul de grăsimi din dieta copiilor, în condiţiile în care, spre deosebire de adulţi, copiii ard mai multe grăsimi în raport cu aportul caloric. Creierul are nevoie de "dulciuri" sănătoase Specialiştii au mai constatat că aceşti copii mâncau şi puţine zaharuri.

Este adevărat, în cazurile de obezitate este indicat să se evite alimentele care conţin zaharuri cu indice glicemic mare, precum pâinea, pastele făinoase, dulciurile, produsele de patiserie, alimentele de tip fast-food etc. Totuşi, organismul are nevoie de zaharuri, necesare unei bune funcţionări a creierului, dar şi pentru a alimenta cu energie activităţile fizice. Zaharurile sănătoase se găsesc în fructe, legume, miere, cereale, lapte etc.

Ei prezentau şi deficienţe de zinc şi vitamina E. Zincul este esenţial în creşterea şi dezvoltarea copilului, în menţinerea sănătăţii sistemului imunitar. Vitamina E este un important antioxidant, care se găseşte în uleiurile vegetale, în ouă şi seminţe.

Biscuiţii şi produsele de patiserie, evitate

Potrivit nutriţioniştilor de la Universitatea Pennsylvania, peste o treime din aportul energetic al unui copil trebuie să fie constituit din grăsimi. Acestea trebuie să provină din surse sănătoase, precum peştele, uleiul de măsline sau de floarea-soarelui. "Grăsimile saturate provenite din prăjituri, biscuiţi, produse de patiserie şi carne ar trebui evitate din dieta copiilor", a menţionat dr.

Claire Williamson, de la Fundaţia Britanică de Nutriţie. Majoritatea studiilor efectuate până acum arată că obezitatea apărută în copilărie şi menţinută la vârsta adultă este mai greu de tratat decât cea apărută la maturitate. Estimările specialiştilor arată că aproximativ 50% din totalul preşcolarilor supraponderali vor deveni adulţi supraponderali.

Acest risc este de trei până la zece ori mai crescut în cazul copiilor obezi, comparativ cu cei normoponderali. Creşterea treptată şi exagerată a greutăţii corporale între vârsta de trei şi zece ani determină o obezitate progresivă, severă şi persistentă din cauza creşterii numărului de celule adipoase.

Grăsimile saturate provenite din prăjituri, biscuiţi, produse de patiserie şi carne ar trebui evitate din dieta copiilor Dr. Claire Williamson Fundaţia Britanică de Nutriţie

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite