Copiii concepuţi primăvara vin mai repede pe lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că de vină ar fi bacteriile şi viruşii care îşi fac de cap în această perioadă Gândiţi-vă de două ori înainte de a rămâne însărcinate primăvara! Un

Specialiştii spun că de vină ar fi bacteriile şi viruşii care îşi fac de cap în această perioadă

Gândiţi-vă de două ori înainte de a rămâne însărcinate primăvara! Un studiu ştiinţific recent arată că o sarcină instalată în această perioadă creşte riscul de a avea un bebeluş prematur.

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Pittsburg au descoperit că, primăvara, sarcina este vulnerabilă în faţa bacteriilor şi a viruşilor care "atacă" sistemul imunitar. Ei susţin că factorii de risc în naşterea prematură variază şi în funcţie de anotimpul în care femeia rămâne însărcinată. Cu toate că motivele naşterii premature nu sunt pe deplin elucidate, reprezentanţii Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din Canada, citaţi de CBC News, afirmă că naşterea înainte de termen ar fi vinovată de peste 75% dintre decesele înregistrate în rândul copiilor născuţi fără afecţiuni congenitale.

Bebeluşii prematuri, vulnerabili în faţa bolilor

Nou-născuţii veniţi pe lume înainte de termen sunt mai delicaţi, spre deosebire de cei născuţi la 37 de săptămâni. Din acest motiv, ei sunt predispuşi la dezvoltarea unor afecţiuni pe parcursul vieţii: paralizie cerebrală, retard mintal, afecţiuni pulmonare cronice, tulburări ale vederii şi pierderea auzului. Însă nu este o regulă. Există şi copii născuţi prematur care se dezvoltă armonios, având chiar o inteligenţă peste medie. Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburg au analizat 75.399 de naşteri, luate în evidenţă pe parcursul a zece ani. Acestea au fost grupate în funcţie de anotimpul în care, potrivit medicilor, a avut loc concepţia. Astfel, ei au constatat că femeile care au rămas însărcinate vara au fost mai puţin expuse riscului de a avea copii prematuri (în cazul acestora, numai 8,8% din naşteri au fost premature). Riscul naşterii premature a crescut la femeile care au rămas însărcinate iarna (9,1%) sau primăvara (9,2%). Medicii avansează ideea că există o corelaţie între variaţiile sezoniere, naşterea prematură şi sistemul imunitar al mamei. Astfel, nu este exclus faptul ca sarcina să fie afectată dacă s-a instalat într-o perioadă în care sistemul imunitar este slăbit de expunerea la bacterii şi viruşi. Rezultatele acestui amplu studiu au fost expuse în cadrul întâlnirii anuale a Societăţii de Medicină Fetală şi Maternală din San Francisco.

Cercetătorii au mai descoperit şi alţi factori despre care se crede că ar favoriza naşterea prematură. Printre aceştia se numără fumatul în timpul sarcinii, abuzul fizic şi psihic al viitoarei mămici, munca în exces, obezitatea, infecţii vaginale netratate, antecedente medicale (existenţa unei alte naşteri premature). Cu cât se cunosc mai bine aceşti factori de risc, cu atât mai scăzute sunt şansele de a da naştere unui copil prematur.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite