Copaci cu microcipuri în Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sud-americanii vor să implanteze cipuri în copaci pentru un management mai bun al pădurilor, scrie Reuters. Ataşat la baza fiecărui pom din cea mai mare pădure din Amazon, microcipul oferă date despre localizarea arborelui, despre dimensiune şi despre cine îl taie.

Măsura luată de inginerii brazilieni face parte dintr-un proiect pilot, însă coordonatorii săi spun că sistemul bazat pe microcip are potenţial să devină un pas important în lupta pentru protejarea Amazonului.Cipul permite proprietarilor de pământ să-şi dea seama ce bucăţi de lemn au fost procurate ilegal. Anual dispar porţiuni mari de pădure care fac loc fermelor în statul brazilian Mato Grosso, pe partea sudică a Amazonului.

Fiecare microcip spune „povestea" copacului, de la momentul când acesta a fost tăiat până la gaterul care l-a prelucrat, dar şi când a fost vândut, informaţie-cheie pentru cumpărătorii care doresc să afle provenienţa lemnului. „Se vorbeşte mult în ziua de azi că lemnul trebuie să provină în urma practicilor forestiere sustenabile, prin care se garantează că a fost produs fără a distruge pădurea din care a provenit. Acest sistem poate rezolva acest aspect", declară Paulo Borges, inginer la organizaţia Acao Verde, care se ocupă de managementul acestui proiect.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite