Consumul de alcool, influenţat genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă britanici au găsit gena care determină obiceiul consumului de alcool. Aceasta a fost asociată iniţial cu autismul şi cu sindromul deficitului de atenţie. O variantă rară a genei AUTS2 determină un consum de băuturi alcoolice cu 5% mai mic în cazul anumitor persoane.

O genă care influenţează obiceiul consumului de alcool a fost descoperită de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie în urma unor analize îndelungate. Gena este cunoscută sub numele de AUTS2 şi a fost iniţial asociată cu autismul şi cu boala denumită ADHD ( Deficit de atenţie), scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". AUTS2 e mai activă în părţile creierului care răspund la stimulii asociaţi cu plăcerile. Cercetătorii susţin însă că există şi alte gene care joacă un rol activ în determinarea dorinţei de a consuma alcool.

Prezentă la oameni, insecte şi animale

Profesorul Paul Elliott, de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul „Imperial College" din Londra, spune că sunt o mulţime de factori care determină cât alcool bea o persoană, dar, în urma studiilor reiese că genele joacă un rol important. „Diferenţa pe care o face această genă
este mică dar, determinând-o, am descoperit o nouă arie de cercetare din mecanismul biologic care controlează acest obicei", a spus profesorul.

În căutarea genelor care influenţează obiceiurile privind consumul de alcool, cercetătorii au analizat mostre de ADN de la peste 26.000 de voluntari. Ei au verificat rezultatele, comparându-le cu cele obţinute de la alte 21.000 de persoane. Oamenii de ştiinţă au descoperit şi faptul că muştele devin mai puţin sensibile la alcool, dacă acţiunea unei gene asemănătoare este blocată artificial. Unul dintre cercetătorii care au coordonat studiul, Profesorul Gunter Schumann, de la Institutul de Psihiatrie din cadrul „King's College" din Londra, a spus că pentru realizarea acestuia au fost făcute analize genetice dar şi investigaţii asupra obiceiurilor comportamentale ale animalelor.

Tratament individual

„Înţelegerea comportamentului particular, influenţat de gena identificată, ne ajută să înţelegem mai bine baza biologică a motivelor pentru care fiecare individ consumă alcool", a explicat Gunter Schumann. Expertul a mai spus că acesta este un prim-pas către dezvoltarea unui sistem de prevenirie şi de tratare individuală a dependenţei de alcool.

De ce suntem trişti sau veseli după ce bem

Cercetătorii au mai descoperit şi de ce unele persoane sunt mai energice şi mai vesele atunci când consumă alcool, iar altele sunt triste. Oamenii asupra cărora alcoolul are un efect mai mic beau mai mult. Studiul sugerează că cei care beau mai mult sunt mai sensibili la efectele euforice ale alcoolului şi mai puţin sensibili la cele sedative. Băutorii ocazionali sunt mai sensibili la efectele sedative.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite