Împreună până când moartea îi va despărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gina şi Sorin se iubesc  la fel ca milioane  de alţi tineri de vârsta lor
Gina şi Sorin se iubesc la fel ca milioane de alţi tineri de vârsta lor

Gina şi Sorin sunt infectaţi de mai bine de zece ani cu virusul imunodeficienţei dobândite (HIV), dar au învăţat să ducă împreună o viaţă normală. Programul lor începe dis-de-dimineaţă, la ora 6.00, când se trezesc să-şi ia tratamentul. E literă de lege. Ei ştiu mai bine decât oricine că viaţa depinde de tableta miraculoasă.

Sunt un cuplu fericit. Gina are 21 de ani, iar Sorin - 22. Amândoi locuiesc într-o garsonieră din comuna constănţeană Lazu, în complexul Casa Florilor. E locul unde au primit a doua şansă la viaţă.

Copilăria le-a adus doar suferinţă, dar ei au învăţat să lupte şi să ia viaţa în piept. Gina s-a născut la Călăraşi, dar şi-a petrecut copilăria în localitatea Ostrov, din judeţul Constanţa, într-o familie foarte săracă. Avea doar zece ani când şi-a pierdut mama. Femeia a fost răpusă de SIDA. Apoi, micuţa Gina s-a trezit la casa de copii din oraşul Ovidiu. Atunci a aflat că este infectată cu virusul HIV.

„Am luat virusul de la mama mea, dar eu n-am ştiut că sunt infectată. Când eram mică, eram foarte bolnăvicioasă, dar n-am dat nimănui de bănuit ", povesteşte Gina. Sora ei, cu patru ani mai mare decât ea, a rămas în sat, iar fratele ei - care acum are 16 ani, a fost luat de rudele din partea mamei. O vreme, cei doi fraţi au crezut-o pe Gina moartă.

Dragoste la prima vedere

Povesteşte despre iubitul ei, Sorin, şi zâmbeşte. L-a cunoscut la Şcoala Specială Nr. 1 din Constanţa, unde învăţau amândoi. „El era cu altă fată pe atunci şi eu mă ofticam când îi vedeam împreună. Apoi, m-a invitat la ziua lui şi uite aşa am ajuns să fim împreună. Eu cred că a fost dragoste la prima vedere", povesteşte tânăra.

Sorin a ajuns de mic la casa de copii. Mama lui l-a internat în spital şi de atunci n-a mai vrut să audă de el. Apoi a fost diagnosticat cu HIV, iar medicii l-au trimis la casa „Freddie Mercury" din Constanţa, acolo unde erau îngrijiţi copiii infectaţi. A înlocuit familia lui cu familia copiilor seropozitivi. Mai târziu a ajuns la Casa Florilor.

Acum, el şi Gina sunt fericiţi. Au învăţat să fie o familie. „Ne mai şi certăm câteodată, fiindcă el este încăpăţânat şi vrea să fac mereu doar cum spune, dar până la urmă ajungem la o înţelegere", povesteşte Gina.

Gesturile frumoase nu lipsesc din viaţa celor doi tineri

Fac curăţenie împreună, gătesc unul pentru celălalt, iar atunci când au câţiva bani strânşi deoparte pleacă la munte. „Am fost în luna august la Petroşani, la Lacul Sfânta Ana, la Cheile Bicazului, pe Transfăgărăşan, şi am vrea să mergem şi de Sărbători să ne plimbăm, pentru că ne place foarte mult", povestesc cei doi îndrăgostiţi.

Planuri de nuntă

Sorin lucrează la un depozit angro din Constanţa, iar Gina la atelierele speciale ale Fundaţiei „Alături de Voi". Este croitoreasă. „Îmi place foarte mult acolo, mai ales că toţi ştiu că sunt infectată cu HIV şi nu mai sunt nevoită să ascund asta. Lucrez patru ore în fiecare zi", povesteşte tânăra.

Când vine vorba de copii, Gina spune hotărât: „Nu vreau copii deocamdată, fiindcă nu avem posibilitatea să-i creştem". Apoi, adaugă că-i este teamă că ar putea fi şi copilul ei infectat.

Gina şi Sorin îşi fac planuri de viitor. Vor doar să se înţeleagă bine şi visează la o nuntă frumoasă. „Vrem să fim împreună până la moarte, până îmbătrânim", spun cei doi tineri.

Cămin pentru seropozitivi

La Casa Florilor, în comuna constănţeană Lazu, trăiesc nouă tineri seropozitivi. Au ajuns în casele de copii când aveau doar câţiva ani. Erau diagnosticaţi cu HIV/SIDA şi abandonaţi de părinţi. Direcţiile de asistenţă socială i-au trimis la Constanţa, unde fundaţia americană Baylor a înfiinţat o locuinţă de tip familial pe care a numit-o Casa Florilor. Copiii au crescut, au devenit oameni în toată firea, iar nevoile lor s-au schimbat. În 2007, în curtea Casei Florilor au fost construite trei garsoniere pentru tinerele cupluri.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică arată că în judeţul Constanţa trăiesc 1.066 de persoane seropozitive. În acest an au fost depistate 37 de cazuri noi HIV/SIDA. Trei dintre persoanele diagnosticate au sub 13 ani. Tot în acest an, 1.061 de persoane au efectuat testul HIV.

Epidemia de HIV a atins vârful în 1996

Epidemia mondială de HIV a atins probabil punctul de maximă extindere în 1996, în timp ce în prezent numărul de persoane din lume infectate cu acest virus este de aproximativ 33 de milioane şi a rămas constant în ultimii doi ani, conform unui raport al ONU, informează Asso­ciated Press.

Anul trecut, numărul infectărilor cu virusul HIV în Africa Sub-sahariană - regiunea cea mai afectată de epidemie - a reprezentat 72% din numărul total de 2,7 milioane de noi îmbolnăviri produse în lume. Şi totuşi, numărul de noi infecţii semnalate în această regiune a globului este cu 15% mai mic decât în 2001, fără ca zona să beneficieze de cele mai importante fonduri împotriva maladiei, accentul punându-se pe metodele de prevenire.

Daniel Halperin, expert în HIV/SIDA de la Universitatea Harvard, este optimist. El susţine că rata de noi infecţii este în scădere, la fel cum este şi procentul mortalităţii din cauza bolilor asociate cu SIDA.

Boala provoacă 4% din decese

În cursul acestui an, ONU anunţa că în lume există 4 milioane de bolnavi de SIDA care beneficiază de tratamente antiretrovirale, în creştere cu 10% faţă de acum cinci ani. În raportul publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Agenţia ONU pentru SIDA (UNAIDS), experţii estimează că în prezent, la nivel mondial, sunt 33,4 milioane de persoane infectate cu HIV. În 2007, numărul acestora era de 33,2 milioane. Aceste numere nu sunt absolute, ci se bazează pe un algoritm matematic şi pot avea o marjă semnificativă de eroare, de până la câteva milioane de cazuri.

Fiecare zi a săptămânii începe cu o „porţie“ de pastile

ONU confirmă însă că epidemia de HIV/SIDA este în declin în majoritatea ţărilor. La nivel mondial, SIDA este răspunzătoare de aproximativ 4% din numărul deceselor, însă activitatea de cercetare împotriva acestei maladii beneficiază în prezent de aproximativ 23 de cenţi din fiecare dolar vărsat în bugetul public pentru sănătate (cifră medie la nivel global).

Ziua mondială de luptă anti-SIDA

1 decembrie reprezintă în întreaga lume Ziua de Luptă anti-SIDA. În fiecare an, această zi este o ocazie pentru ca oamenii să-şi demonstreze solidaritatea faţă de persoanele infectate cu HIV.

Reguli noi pentru tratament

Pacienţii infectaţi cu HIV vor beneficia de tratament înainte ca sistemul lor imunitar să fie complet slăbit, cum se întâmplă în prezent. Hotărârea a fost luată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu scopul de a preveni creşterea numărului de decese.

Conform unui raport UNAIDS, „lupta împotriva SIDA continuă să reprezinte o prioritate majoră pentru sănătatea publică", iar autorităţile sunt chemate să suplimenteze fondurile necesare în această luptă. Reprezentanţii UNAIDS susţin că medicamentele antiretrovirale au salvat până în prezent aproape 3 milioane de vieţi. Bolnavii care încep un astfel de tratament sunt nevoiţi să-l continue pe o perioadă nedeterminată, motiv pentru care costurile legate de tratarea acestor persoane sunt în continuă creştere.

25 de milioane de persoane din toată lumea au murit de SIDA de la depistarea maladiei, în 1981, până în prezent.

60 de milioane de oameni au fost infectaţi cu virusul HIV, de la apariţia bolii până astăzi.

33,4 milioane de persoane sunt în prezent infectate cu virusul imunodeficienţei dobândite (HIV).

2,1 milioane de copii bolnavi de SIDA sau infectaţi HIV se aflau în evidenţele mondiale în 2008.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite