Condusul decapotabilelor, dăunător pentru auz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşinile decapotabile pot fi dăunătoare pentru sănătate, susţin mai mulţi cercetători, citaţi de „The Daily Telegraph".

Un nivel al sunetului de 100 de decibeli, înregistrat la viteza de 120 de km/h, poate afecta grav auzul. Chiar şi la o viteză de 88 de km/h intensitatea zgomotului are o valoare de 85 de decibeli. La asta se adaugă zgomotul produs de vânt  sau cel al altor vehicule care trec.

Zgomot ca într-un club de noapte

Cercetătorii au făcut teste pe cinci maşini decapotabile, printre care şi Porsche, Saab, Nissan şi Ford, şi au notat valoarea zgomotului la viteze de 120 de km/h şi de 88 de km/h. Atunci când rulau cu viteză superioară, zgomotul produs de maşini era echivalent cu cel al unui avion care trecea prin apropiere sau chiar cu cel dintr-un club de noapte. Studiul a fost realizat prin folosirea unor aparate de măsurare a zgomotului, care erau manevrate de pasagerii celor cinci maşini testate. Pasagerii au notat câte zece valori ale zgomotului, înregistrate în mai multe puncte ale traseului, în dreptul urechii stângi a şoferului. În timpul experimentului, radiourile şi aparatele de aer condiţionat ale maşinilor erau oprite, nu a existat nicio conversaţie între pasagerii automobilelor, iar vremea era senină. 

Potrivit lui Anthony

Mikulec, profesor la Universitatea de Medicină Saint Louis, Missouri (SUA), chiar dacă au fost înregistrate valori mari ale zgomotului, condusul maşinilor decapotabile pe distanţe scurte nu ar trebui să afecteze auzul. „Condusul acestor maşini timp îndelungat, la viteze mari, devine însă riscant pentru sănătate", spune Anthony Mikulec. Acesta susţine că şoferii ar trebui sfătuiţi să conducă având capota lăsată în cazul în care călătoresc pe distanţe lungi, la viteze de peste 85 de km/h.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite