Condimentele, remedii împotriva răcelilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piperul, dafinul şi cuişoarele pot fi o soluţie în tratarea bolilor de sezon În opinia fitoterapeuţilor, condimentele pot constitui variante ale tratamentului împotriva virozelor şi

Piperul, dafinul şi cuişoarele pot fi o soluţie în tratarea bolilor de sezon

În opinia fitoterapeuţilor, condimentele pot constitui variante ale tratamentului împotriva virozelor şi chiar a gripei.

Ceaiul de mentă în care s-au adăugat două-trei vârfuri de piper negru este un remediu natural împotriva guturaiului. Bronşita poate fi combătută folosind un preparat obţinut din coajă de portocală mixată cu trei frunze de dafin şi puse la macerat într-un litru de apă.

Piperul, considerat regele condimentelor, poate fi un bun remediu împotriva răcelilor. Acesta contribuie la reglarea circulaţiei şi a digestiei şi încălzeşte corpul.

Pentru persoanele cu sensibilitate la frig, fitoterapeuţii recomandă ca la fiecare masă să se consume câte două vârfuri de cuţit de piper măcinat.

Dacă suferiţi de infecţii în gât sau de guturai, este indicat ca într-o cană de ceai fierbinte (de mentă, busuioc, tei sau cimbrişor) să se adauge două-trei vârfuri de cuţit de piper negru. Ceaiul se lasă cinci minute, după care se bea cu înghiţituri mici, efectele fiind rapide: gâtul se descongestionează, nasul se desfundă şi în corp se răspândeşte o stare de căldură plăcută.

Şi tusea poate fi ameliorată cu un preparat pe bază de piper. Într-o jumătate de litru de băutură spirtoasă (de exemplu ţuica), se pun patru linguriţe de piper negru măcinat şi se lasă la macerat minimum cinci zile. După aceea, băutura se filtrează şi se foloseşte astfel: într-un pahar cu ceai sau apă se adaugă o linguriţă de macerat. La orice senzaţie de sufocare sau de tuse se bea câte o linguriţă din această licoare.

Dafinul poate fi folosit şi ca antidot împotriva răcelilor. În cazul gripei sau în bronşite se poate pregăti un macerat realizat dintr-un amestec de coajă de portocală şi trei frunze de dafin, într-un litru de apă. După patru ore, se filtrează şi se bea.

Răguşeala şi infecţiile cavităţii bucale sunt tratate prin gargară, de două ori pe zi, cu o infuzie realizată din şapte frunze de dafin puse în apă clocotită.

Cuişoarele au şi ele puterea să prevină virozele respiratorii.

Atunci când trebuie să stăm mai mult timp într-un loc aglomerat, este bine să mestecăm câteva cuişoare. Acestea se pot fierbe şi în compoturi de mere cu citrice (patru cuişoare într-un litru de apă, cu patru mere, tăiate mărunt şi miere după gust).

Sfaturi utile

Nu acoperiţi strănutul cu palmele. Copiii trebuie învăţaţi de mici să se folosească de şerveţele sau să-şi îndrepte gura către interiorul umărului, pentru a preveni împrăştierea germenilor.

Păstraţi-vă mâinile curate. Acest lucru este extrem de important pentru evitarea îmbolnăvirii, de aceea trebuie să acordaţi câte 20 de secunde acestei activităţi, de fiecare dată când vă spălaţi pe mâini.

Nu exageraţi cu vitaminele. Chiar dacă este bine să luaţi suplimente de vitamine pentru a vă întări corpul, nu este indicat să le luaţi în cantităţi mari, deoarece pot fi chiar periculoase.

Nu fumaţi în timp ce sunteţi răcit, deoarece fumătorii sunt predispuşi la infecţii ale aparatului respirator.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite