Concubinajul bate căsătoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi visează la căsătorie, tot mai multe persoane optează pentru relaţii neoficializate. Tot mai mulţi români preferă concubinajul în detrimentul căsătoriei. Acelaşi trend se înregistrează şi în rândul adulţilor care aleg să îşi crească singuri copiii.

Majoritatea celor care trăiesc în concubinaj sunt tineri sub 34 de ani, cu posibilităţi materiale reduse, dar şi cu un grad ridicat de comoditate, potrivit studiului „Viaţa de familie 2008”, realizat de Fundaţia Soros.

Cercetarea arată că, în prezent, peste 1,2 milioane de persoane (5,7% din totalul populaţiei) sunt cuprinse în această formă de convieţuire socială.

Procentul înregistrat în România este mai ridicat în comparaţie cu unele ţări estice (Polonia, Cehia, Slovacia) sau mediteraneene (Italia, Spania, Grecia sau Portugalia).

Sociologii susţin însă că aceste relaţii sunt fragile comparativ cu cele încheiate prin căsătorie, deoarece nu implică un angajament, aşa cum există în state precum Suedia, Noua Zeelandă sau Belgia.

Aici concubinajul presupune drepturi şi responsabilităţi din partea ambilor parteneri. Însă, în ţara noastră nu există nicio lege care să recunoască acest parteneriat ca fiind o formă legală de convieţuire.

Potrivit sociologului Raluca Popescu, motivaţiile pentru care tinerii preferă concubinajul sunt dintre cele mai diverse: lipsa banilor (58%), comoditatea (41%), lipsa unei locuinţe proprii (29%) sau alte priorităţi (10%) precum studiile, cariera sau călătoriile.

Bunicii, sprijinul familiilor cu copii

Pe de altă parte, specialiştii au observat că, în ultimii şase ani, s-a dublat numărul adulţilor care îşi cresc singuri copiii, fără a avea alături un partener. În 90% din cazuri este vorba despre femei.

Apariţia familiei monoparentale are la bază mai mulţi factori, cei mai frecvent întâlniţi fiind divorţul (45%) şi separarea din dorinţa partenerului (18%). Bunicii continuă să rămână un sprijin important pentru familiile cu copii, inclusiv pentru cele  monoparentale.

Potrivit studiului Fundaţiei Soros, căsătoria încă reprezintă un pas important pentru 75% din români. În familiile care au copii există o diversitate de aranjamente - 69,6% din părinţi sunt căsătoriţi, iar `restul este format din familii care au trecut printr-un divorţ, familii cu părinţi necăsătoriţi sau familii cu un singur părinte.

În România, în peste 80% din cazuri, femeia este cea care rămâne acasă să îngrijească copilul după naştere, în timp ce în aproximativ 13% din cazuri, niciunul dintre părinţi nu a luat concediul de creştere a copilului.

Peste 70% din părinţii întorşi mai devreme la serviciu au declarat că au făcut-o pentru bani, dar şi de teamă că şi-ar putea pierde locul de muncă. Studiul „Viaţa de familie - 2008“ are la bază un sondaj de opinie efectuat pe 3.400 de persoane, de peste 18 ani. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite