VIDEO Companiile din China „închiriază“ albi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caucazienii sunt trimişi la evenimente unde trebuie să demonstreze că firma pentru care lucrează face afaceri în toată lumea. În China, albii se găsesc de închiriat. Pentru o zi, un weekend, o săptămână sau chiar pentru câteva luni.

Unele companii chinezeşti sunt dispuse să plătească din greu pentru serviciile unor străini prezentabili pe care-i pun să pozeze drept angajaţi sau parteneri de afaceri, scrie CNN.com. Conceptul porneşte de la importanţa pe care chinezii o dau, din vechime, aparenţelor. A avea câţiva străini în companie înseamnă că firma res-pectivă se bucură de prestigiu, bogăţie şi relaţii importante - reale sau imaginare - în exterior.

Citiţi şi:

Financial Times: "China trece Dunărea" prin investiţii de miliarde de euro în România

Aparenţa prosperităţii

„Imaginea, spunem noi în China, este mai importantă decât viaţa", explică Zhang Haihua, autorul unei cărţi intitulate „Gândeşte ca un chinez". „Pentru că ţările vestice sunt atât de dezvoltate, chinezii cred că o duc mai bine şi consideră că o companie care poate angaja străini are mulţi bani şi conexiuni foarte importante în exterior. Aşa că atunci când vor să impresioneze pe cineva, s-ar putea să scoată la înaintare un străin."

Sau vor închiria unul. Anul trecut, Jonathan Zatkin, un actor american ce locuieşte în Beijing, a jucat rolul de vicepreşedinte al unei companii italiene de bijuterii care ar fi avut un parteneriat longeviv cu un lanţ de magazine de bijuterii din China.

Zatkin a primit 2.000 de yuani (aproximativ 240 de euro) pentru a face o călătorie cu avionul, însoţit de două manechine din Rusia, într-un orăşel din provincia chineză Henan şi a ţine un discurs la ceremonia de inaugurare a unui magazin de bijuterii.

„Am stat pe scenă alături de primarul oraşului, am ţinut un discurs despre cât de minunat a fost să lucrăm cu acea companie timp de 10 ani şi cât de mândri suntem de realizările lor în China", îşi aminteşte Zatkin.

Fişa postului

„Ocazional, companiile au nevoie de un străin pe care să-l trimită la întâlniri, conferinţe sau la dineuri, să zâmbească şi să dea mâna cu lumea", scrie într-un anunţ online al unei firme care închiriază străini.

„Este o oportunitate pentru fetele drăguţe şi bărbaţii care arată bine la costum", se încheie anunţul. Cerinţele pentru un astfel de job sunt simple: să fii alb; să nu vorbeşti limba chineză sau mai bine să nu vorbeşti deloc, decât dacă eşti întrebat; să pretinzi că tocmai ce-ai coborât dintr-un avion.

Cei care sunt angajaţi, de regulă, pe un astfel de „post" sunt actori care nu-şi găsesc de lucru, manechini, profesori de limba engleză sau străini care lucrează în China şi vor să-şi rotunjească veniturile.

Jobul constă în deplasări în oraşe mici, unde este necesară prezenţa unor străini pentru a-i impresiona pe oficialii locali, pentru a încheia un contract sau pur şi simplu pentru a lăsa impresia că firma respectivă este internaţională.

"Am stat lângă primar, am ţinut un discurs despre cât de minunat a fost să lucrăm cu acea companie şi cât de mândri suntem de realizările lor în China."
Jonathan Zatkin
actor

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite