Compania Apple pregăteşte ecranul cu imagini holografice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În curând, imaginile 3D vor deveni „pseudoholograme“
În curând, imaginile 3D vor deveni „pseudoholograme“

Experţii încearcă să pună la punct un dispozitiv ce va produce imagini tridimensionale care pot fi urmărite fără ochelari speciali. Tehnologia la care lucrează inginerii de la Apple ar urma să fie folosită pentru fabricarea unei noi generaţii de televizoare, monitoare şi ecrane de cinema.

Un brevet recent obţinut de compania care a creat iPod şi iPhone, făcând furori pe piaţă, arată că Apple încearcă să pună la punct un nou tip de ecran, ce produce imagini tridimensionale şi chiar holografice, notează publicaţia britanică „The Daily Telegraph".

Acest ecran special prezintă mici „ridicături", sub forma unor emisfere de mărimea unui pixel, menite să direcţioneze imaginile captate din diverse unghiuri spre ochiul stâng, respectiv spre ochiul drept al spectatorului. Asta pentru că prezentarea unor cadre filmate din unghiuri relativ diferite duce la o imagine stereoscopică pe care creierul omului o interpretează ca fiind tridimensională.

Citiţi şi:

Jucăriile tehnologice ale anului

Tablete PC, made in România: PC Allview AllDro

Potrivit sursei citate, ­Apple îşi propune să folosească tehnologia 3D pentru a urmări mişcarea mai multor spectatori şi poziţia ochilor lor de aşa natură încât imaginea transmisă de ecran să poată fi ajustată pentru a-şi păstra claritatea şi pentru a rămâne tridimensională. Tocmai din cauză că tehnologia ar lua în calcul şi mişcările observatorilor, brevetul face referire la crearea de imagini care par să fie holografice.

„Un aspect excepţional al acestei invenţii este că spectatorii ajung să aibă experienţe ce nu pot fi deosebite de vizionarea unei holograme reale", se arată în brevet. „O astfel de imagine «pseudoholografică» este rezultatul direct al capacităţii de a monitoriza mişcările spectatorilor şi de a răspunde la acestea." Practic, folosind această tehnologie, spectatorul poate, de pildă, „să se mişte în jurul unui obiect virtual pentru a-l vedea din toate unghiurile".

O imagine de viitor

Planurile celor de la compania Apple vin în contextul în care majoritatea producătorilor internaţionali ­şi-au propus ca în următorii trei ani să scoată pe piaţă televizoare care permit vizionarea filmelor sau programelor 3D. Principalul inconvenient este legat însă de necesitatea utilizării ochelarilor speciali, pe care Apple vrea să-i elimine, venind astfel în întâmpinarea cerinţelor publicului larg.

Cu toate acestea, bătălia este departe de a fi câştigată. Pentru a crea filme holografice ar fi nevoie de noi tehnici, ce nu sunt folosite în prezent în industria cinematografiei, astfel încât actorii să fie filmaţi din toate unghiurile. În primă fază, însă, ecranele speciale ar putea fi utilizate doar în cazul computerelor.

Deşi Apple a refuzat să facă orice comentariu cu privire la acest brevet, Leander Kahney, unul dintre cei mai renumiţi experţi în tendinţele pe piaţa tehnologiei, autorul cărţii „Cult of Mac", consideră că dacă Apple va pune la punct această tehnologie, ecranele 3D vor domina piaţa, iar ­iPhone-urile şi ­iPad-urile  vor  fi „ucigătoare".

Convorbiri în 3d

Până în 2015, telefoanele mobile vor fi capabile să proiecteze imaginea tridimensională a persoanei care sună, notează Bloomberg. Predicţia a fost făcută de grupul IBM, care consultă, la final de an, 3.000 de cercetători pentru a găsi cinci idei cu cele mai mari şanse reuşită în următorii cinci ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite